Wpis z mikrobloga

@mlyn-wodny: XDXDXD nie trzeb sie #!$%@? w instalownaie gazu w domu, nie ma problemu z czyszczeniem, woda gotuje sie 20x szybciej, nie ma syfu i osadu z gazu na wszystkim w kuchni, garnki sa czyste i #!$%@? od gazu czy zweglone od temperatury, raczki garnkow sa zawsze zimne, plynna regulacja temperatury

jakis jeszcze zalet nie wymienilem? xD

na gazie gotowac moga sobie restauracje a nie ludzie w domu xD
@Crow7422: nie wychodzi lepiej. Wole gaz, jest praktyczniejszy, jest zrodlem ognia w mieszkaniu zawsze.
Jest przede wszsytkim tanszy i niezalezny bo prad moga wylaczyc to zostaje Ci gaz.

No i gaz ma pokretla, a przeklikiwanie 17 stopni w indukcji to musi byc rzezba. Pewnie sa tez indukcje z pokretlami ale nie kojarze.

Samo to ze na glupim palniku od gazu po zdjeciu patelni polozysz talerz na ktorym bedziesz potem kladl steka...
ale zeby na patelni cos robic i nia operowac w trakcie, podrzucac jedzenie... to nie bardzo


@InterferonAlfa_STG: Bo? Ostygnie Ci ta patelnia jak ją na 10 sekund podniesiesz żeby coś przewrócić czy zamieszać?

poza tym na gazie mozna szklo opalic albo rozgrzac jakis metal czy spinacz zeby go zagiac w okreslony sposob...


@InterferonAlfa_STG: Co za problem użyć palnika ręcznego, od zawsze mam w kuchni nawet kiedy używałem gazu - ma
Ostygnie Ci ta patelnia jak ją na 10 sekund podniesiesz


@Mirkosoft: tez o tym myslalem, widocznie takie przyzwyczajenie

Co to palnika to musisz trzymac nastepny przedmiot w domu, jakbys nie mial ich juz miliona.
Poza tym musisz miec do tego palnika jeszcze zapas gazu

@Crow7422: + jest tanszy, to zawsze jest zaleta poki nie zarabiasz milionow.
Jedyny problem to ze trudniej sie sprzata i to jest najwiekszy minus
@InterferonAlfa_STG: Liczyć nie będę, ale czytając artykuły w google 5 pierwszych linków we wnioskach pisze "wychodzi na to samo".

Mój osobisty wniosek, mając wybór zdecydowanie indukcja, ale każdy ma swoje przemyślenia i wnioski.

Dla mnie różnice poza tym co wcześniej to oprócz tego brak możliwości nieszczelności, w mieszkaniach corocznych kontroli, łatwość montażu (np na wyspie, przy remoncie), brak CO2 przy gotowaniu.
@pilot1123: https://www.quora.com/Which-one-is-economical-to-use-in-India-an-induction-cooker-or-cooking-gas to będzie mocno zależeć od tego gdzie mieszkasz i jakie aktualnie są ceny. Ale indukcja jest o wiele efektywniejsza metodą wymiany energii - dlatego w większości wypadków będzie bardziej opłacalna. Podobnie jak auta elektryczne - nie chodzi o to czy prąd jest tańszy, chodzi o to ze silnik elektryczny ma dużo mniejsze straty energii.
@mlyn-wodny jestem team gaz ale od ponad roku mam indukcję. Z plusów - faktycznie czyściej, no i brak spalin. Z minusów - brak pokrętła. Nie chodzi o to czy masz 5 poziomów czy 17. Wiedziałem że będzie mnie to wkurzać więc wybrałem taką gdzie jest pasek mocy i możesz kliknąć dokładnie tam gdzie ma być poziom grzania. Są kuchenki indukcyjne z pokrętłami, niestety nie mam takiej. No i jak Ci kipi mleko
@lunga: Nie wiem, ja to znam tylko od strony gotowania :)
A nigdy nie mieszkałem w takim budynku, wiem że potrzebne jest złącze siłowe. Jeżeli jest to powinno się dać podłączyć indukcję.