Wpis z mikrobloga

@robertx: Dobre pytanie! (σ ͜ʖσ)

@echme: Znalazłem informacje o wysokości przestrzeni ładunkowej naczepy w granicach 2,5-2,7 metra, do tego musisz uwzględnić kształt przeciętnej paczki styropianu. Hurtownia nie odbierze płyt wrzuconych na naczepę luzem, tylko zafoliowane paczki o wymiarach 1 x 0,6 x 0,5 m. Te 81 kubików i tak wymaga kombinowania, trzebaby ustawić w rzędzie 8 paczek na stojąco (2x4),
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@wogx: a to nie wynika z nizszej naczepy? Tandem jest dluzszy, ale w jego dlugodc jest wliczany dyszel i przerwa pomiedzy przyczepa a samochodem. Z tego co sie orientuje na tira wchodzilo 28/29 epalet, a na tandem 2*17=34. 34/28 to znacznie mniejszy stosunek niz 112/81 ktory Ty podajesz

Doczytalem, chodzi o wysokosc ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@peszmerd: Przerwa między przyczepą a solówką ma około metra z 2,25 różnicy, do tego między ciągnikiem, a naczepą też masz pustą przestrzeń. Kabiny tirów na pewno są wyższe, możliwe, że dłuższe (nie jestem pewien, ale na logikę biorąc...). Tiry mają też większe koła, a limit wysokości w obu przypadkach to 4 metry.
Skupmy się na przestrzeni ładunkowej:

Naczepa:
Długość 13,6 m
Szerokość
  • Odpowiedz
@wogx: Naczepa mega ma wymiary

13.6 x 2.45 x 3 m

Ladujesz paczki po dlugosci. Cztery paczki na szerokosc i szesc na wysokosc. W metrze ladunkowym masz 24 paczki. 13 metrow naczepy to 312 paczek. 0statnie 60 cm naczepy ladujesz po szerokosci. Wejdzie wtedy 12 paczek. Lacznie 324 paczki i 97.2 metra szesziennego zamiast 81 na zwyklej naczepie.
  • Odpowiedz
  • 0
@wogx: kabiny sa identyczne. Miedzy kabina solowki a ladownia solowki tez nie ma przerwy. Naczepy masz zwykle i naczepy mega. Wymiary sa mi obce, ja mam nimi jezdzic a nie ladunki obliczac ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@wogx: plus jestem przekonany, ze tandem ktorym jezdzilem mial dwie identyczne przestrzenie ladunkowe - zabudowa wieltona na volvo typu chinczyk. Pamietam doskonale, ze wchodzilo 5x3+2x2 europalet na obydwie ladownie.
  • Odpowiedz
@vonJungingen: To wciąż 48 paczek mniej niż na tandemie, ale fakt, da się więcej niż obliczyłem. Sprawdzałem wymiary naczepy na szybko, bo nie mam z nimi żadnego doświadczenia. Do tego tandem jest bardziej elastyczny, jeśli masz mniejsze zamówienie, to puszczasz samo solo, a przyczepa zostaje w bazie ( )

@peszmerd: Różne są te ładownie, podałem możliwości największej. Z mojego doświadczenia z tandemami najmniej
  • Odpowiedz
  • 0
@peszmerd: styropianu nie wozi się na paletach a jeśli już to bardzo rzadko bo to nie ma sensu. Normalnie na podłogę paczki o objętości +- 0,2-0,3m3
  • Odpowiedz