Wpis z mikrobloga

#programowanie #naukaprogramowania #programista15k

zacząłem się uczyć pythona, żeby nie zmarnować kompletnie czasu kwarantanny z Learn Python 3 Hard Way. jakieś tam doświadczenie miałem ze stronami w html, jakiś wordpress... ale tworzenie stron mnie nie ciekawi.

gdybyście mogli wymienić 1 źródło, które najbardziej wam pomogło w nauce programowania? online, offline ?
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ponuryrolnik: z pewnością nie hard way, które uważam za... przereklamowane. Lepiej uczyć się na projektach + stackoverflow i dokumentacja, potem coś trudniejszego i doczytywać to czego brakuje. Ale niektóre książki były fajne, np Java - Thinking in java - kapitalna.
  • Odpowiedz
@ponuryrolnik oficjalna dokumentacja pythona... like rly; nie wiem jak nie strony - ale np. Backendy to oficjalne django, czy drf (django-rest-framework); ale to tam trochę później. I jeszcze to o czym się zapomina - czytaj kod open source; znajdź jakis framework w pythonie napisany i próbuj analizować, czytać doc stringi, etc. Tylko może na początek omijaj takie, które mają dużo ‚meta’ kodowania.
  • Odpowiedz
@ponuryrolnik to było tak dawno, że nie pamiętam. Pamiętam jedną - ale nie wiem czy skorzystasz: Effective python; Znajdziesz też po polsku; a jak dasz jakiś zastaw i mieszkasz w okolicy Wwy to mogę jakoś pożyczyć (nie tylko tą, mam kilka na półce, ino niektóre toż stare i mało aktualne).
  • Odpowiedz
@ponuryrolnik: Python to język którego najlepiej się uczyć od razu pisząc skrypty które ułatwią Ci codzienną pracę. Do webdevu nie polecam bo są fajniejsze rozwiązania. Jak chcesz zobaczyć co można robić z pythonem to sprawdź kurs Automate the boring stuff with python.

Jak skończysz kurs który podałem wyżej idziesz tu: https://realpython.com

Zobaczysz potencjał tego języka i już dalej raczej będziesz wiedział co chcesz tworzyć
  • Odpowiedz
@ponuryrolnik: Ja polecę Ci kurs Cs50. Są to nagrywane wykłady Computer Science z Harvardu + platforma do realizowania zadań praktycznych. Sam od tego zaczynałem i daje świetne podstawy nie tylko programowania, ale też jak to wszytsko funkcjonuje pod spodem, a nawet porusza trochę algorytmów. Kilka lekcji jest w C, a później w Pythonie i widać jak wysokopoziomowy język pozwala pewne problemy rozwiązywać dużo przyjemniej. Zadania praktyczne są dość wymagająca, ale
  • Odpowiedz
gdybyście mogli wymienić 1 źródło, które najbardziej wam pomogło w nauce programowania?

@ponuryrolnik: Nie pamiętam już dokładnego tytułu, ale było to coś w stylu "Commodore 64 Basic" i była po Niemiecku co było lekkim utrudnieniem.
  • Odpowiedz
@ponuryrolnik: Spoko, ja nie znam niemieckiego, dlatego było to dla mnie lekkim utrudnieniem. niestety w małym mieście na początku lat dziewięćdziesiątych dostęp do książek na temat programowania był ograniczony. :D
  • Odpowiedz