@DaxterPoker: Na Azure tego nie robiłem, ale na AWS coś podobnego można obcyganić za pomocą AWS Serverless. Może Azure Functions mogą robić za "bridge"?
@Xeinaemm: @object: @MarcelMcOne: Myślę, żeby nową aplikację zrobić jako nowy serwis czyli kolejną aplikację .net Core API, która będzie nawiązywała połączenie z brokerem, odbierała regularnie wiadomości z brokera i zapisywała je w bazie SQL. Komunikacja pomiędzy backendem aplikacji Webowej a nową aplikacją do obsługi MQTT miał bym po HTTP, spróbował bym odgapić rozwiązanie jak komunikują się ze sobą mikroserwisy. I teraz pytanie czy jak mam jedną
@DaxterPoker: To brzmi bardziej jak rozproszony monolit. Ja bym napisał backend + jakiś worker, który by subskrybował zdarzenia z mqtt, zapisywał je do bazy i emitował dane przez source event albo websockety do frontu.
@MarcelMcOne: za dużo mi te podpowiedzi nie mówią ... websocket i worker. czy podesłał byś jakiś przykład bądź tutorial how to start ? :) bo za bardzo nei wiem czego szukać gdy nie wiem jak to ma wyglądać
@DaxterPoker: powiem Ci, że pytanie spadnie z rowerka. SO to Q&A a nie forum a Twój post nie dość, że zawiera wiele pytań (duże nie na SO) to jeszcze w zasadzie jest pytaniem o opinie i doświadczenia (też duże nie na SO).
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez autora
Myślę, żeby nową aplikację zrobić jako nowy serwis czyli kolejną aplikację .net Core API, która będzie nawiązywała połączenie z brokerem, odbierała regularnie wiadomości z brokera i zapisywała je w bazie SQL.
Komunikacja pomiędzy backendem aplikacji Webowej a nową aplikacją do obsługi MQTT miał bym po HTTP, spróbował bym odgapić rozwiązanie jak komunikują się ze sobą mikroserwisy.
I teraz pytanie czy jak mam jedną