Wpis z mikrobloga

• 0
@mookie znowu ty i znowu trzeba ci tlumaczyc ze niekoniecznie kupili zeby zarobic, tylko po prostu ulokowali pieniadze. Idz do watkow skaba
  • Odpowiedz
@defkor: nie denerwuj się, i nie wrzucaj wszystkich do jednego worka jak masz w zwyczaju. Jedni zakupili by ulokować, inni kupili by szybko zarobić. Strategii jest wiele i na pewno jednym to zgrzewa, zaś wielu innych wtopiło.
  • Odpowiedz
  • 0
@mookie jezeli ja wkladam wszystkich do jednego worka, to ty z kolegami robisz to trzy razy bardziej bo uwazasz ze kazdy kupuje mieszkanie zeby zarobic. Zacznij moze stosowac swoje rady w stosunku do swojej osoby ok? Bedzie nam wszystkim latwiej.
  • Odpowiedz
@defkor: Argumenty ad personam, nie masz nic do powiedzenia merytorycznego to się nie odzywaj na tematy na których się nie znasz.

Żeby gospodarka się załamała to wystarczy że 20% przedsiębiorstw upadnie.

Identycznie mechanizmy zadziałają na rynku nieruchomości, wystarczy że 20% inwestorów zbankrutuje i już mamy lawinę wyprzedaży komorniczych i załamanie na rynku kredytowym.
  • Odpowiedz
  • 0
@mookie ty masz k---a mozg? Pierwszy mi zarzuciles generalizowanie a teraz piszesz o argumentach ad personam?

Jak masz jakis problem to mi nie odpisuj zwlaszcza ze nie pisalem do ciebie.

Ps w firmie w ktorej pracuje jest jeden przelozony, ktory do tej pory kupowal mieszkania klatkami, niewazne czy w dolku, na gorce, bance czy jak to sobie okreslisz. Spytany co bedzie robil teraz? Bedzie kupowal jeszcze wiecej za mniej. Takich ludzi
  • Odpowiedz
ty masz k---a mozg?

@defkor: bluzgi i wyzwiska, tak się kończy zawsze dyskusja z takimi tuzami ekonomii, którzy nie przyjmują argumentów których nie rozumieją.
Żałosne to.

Nieruchomosci nie tanieja, tylko nie osiagnely tamtych poziomow a to nie
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@defkor: no ale studenci to najem dlugoterminowy, a ten dalej jest. Tylko, ze studentow tez jest z roku na rok coraz mniej i trend ten bedzie staly.

Nieruchomosci tanieja dlatego, ze jest ich coraz wiecej i rynek sie nasyca. To nie jest tak, ze brakuje 2 mln mieszkan xD

Nawet jezeli nie sprzedadza ci co kupili, to popyt spadnie, bo wiekszosc wstrzyma sie z zakupem. A gdy nie wroca ukraincy
  • Odpowiedz
  • 0
@mookie ale ja uwazam, ze bada spadki, jakis procent ludzi bedzie zmuszony sprzedac nieruchomosci, ze strata, szybko. Ale po prostu daleko mi do takich jak ty z grupy skaba, ze SPADKI 40 PROCENT MIESZKANIA KUPUJESZ TYLKO JAKO INWESTYCJE I NA NICH TRACISZ.

A jakie beda spadki i kiedy, to nawet taki tuz ekonomiczny jak ty nie wie bo skad niby.
  • Odpowiedz
Wszyscy ludzie ktorzy placza ze mieszkania drogie i tak ich nie kupia nawet jak spadna o30%. I tak nie maja hajsu, to nic nie zmienia.

@DarkSoul667: wyobraź sobie, że niektórzy mają odłożony spory hajs i jeśli ceny spadną (a spadną), to w ich sytuacji będzie to spora zmiana na korzyść.

ceny nieruchomosci spadly tylko w
  • Odpowiedz
  • 3
@defkor: a ktos pisze tu o 40% powaznie? Ja mowie, ze beda spadki, bo zmaleje popyt. Dlaczego? Bo nieruchomosci-inwedtycje nie beda przynosily dobrych zyskow. Co odciagnie do wejscia w rynek.

Czesc inwestorow sprzeda bo bedzie musiala, czesc wyjdzie z inwestycji. Wiekszosc zakupionych mieszkan pozostanie w rekach fotychczasowych wlascicieli - np dla dzieci lub na przyszlosc.

Ale ceny spadna, bo spadl popyt (juz spadl!) I zmieniaja sie nastroje - od 'kupuj,
  • Odpowiedz
  • 0
@Waldemar_Wpieldor odnosnie flipow napisalem w skrocie, sory ale zalozylem ze zrozumiesz. 15 lat temu tez byli tacy ludzie i zarabiali na tym pieniadze. Po prostu ten zwrot jeszcze nie funcjonowal.

U mnie w miescie nie potanialy. Wrecz ceny sie podniosly.

Aha i teraz te fundusze sprzedadza te inwestycje za 50% XD
  • Odpowiedz
do takich jak ty z grupy skaba, ze SPADKI 40 PROCENT MIESZKANIA KUPUJESZ TYLKO JAKO INWESTYCJE I NA NICH TRACISZ.

@defkor: nigdzie tak nie napisałem, ale ty już potrafisz dorobić historie każdemu. Scaab trolluje takich głuptasków jak ty, nerwów nie potraficie trzymać na wodzy przy jego głupawych dowcipach, ale przy merytorycznych argumentach to zapalacie się wręcz.

Nadpopyt już był, teraz będzie nadpodaż - jak ktoś się przygotował do zakupu dla
  • Odpowiedz
Aha i teraz te fundusze sprzedadza te inwestycje za 50% XD

@defkor: nikt przecież nie mówi, że sprzedadzą za 50%, czemu ty ciągle bawisz się takimi najprostszymi chwytami retorycznymi?
Ale część na pewno będzie wyprzedawać, bo planując inwestycję nie uwzględniali czarnego łabędzia z którym się mierzymy, jako czynnik ryzyka. Serio nie trzeba się nawet znać na rynku nieruchomości, żeby wiedzieć, że to wszystko jest system naczyń połączonych i żeby dojść
  • Odpowiedz
  • 1
@defkor: zjawisko flippow 15 lat temu bylo marginalne. Teraz powstala masa szkoleniowcow i ksiazek coachingowych od wolnosci finansowej i zysku pasywnego i to oni najmocniej odczuja kryzys na rynku nieruchomosci. (Tj. ci ktorzy dali sie nagonic na te szkolenia)

Bo ich model nastawiony jest na szybka sprzedaz i wzrost cen - popyt spadl, wiex szybka sprzedaz bedzie trudna, a celem realizacji planu trzeba bedzie zejsc z ceny.

Nie jest tak,
  • Odpowiedz