Aktywne Wpisy
Ziom166 +8
Pobawimy się w AMA. Zadaj mi pytanie a ja zadam pytanie tobie i zobaczymy co z tego wyjdzie. Tematyka dowolna. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
tofian +11
Byłem dzisiaj na pracy zdalnej i stwierdziłem, że ugotuję krem z dyni. Moja druga połówka wróciła z pracy i zaczęła narzekać że „zły” garnek użyłem i akurat nie ma ochoty na tą zupę xD w sumie czego się spodziewałem, tak jest za każdym razem. Lubię gotować i innym smakuje ale w domu mam wiecznie niezadowolonego klienta xD #zalesie #zwiazki
Ciecierzyca- może być z torebki (gotowana) lub z puszki. Na poczatku odlewam wodę, by była sucha. Dodaje sosu sojowego, przypraw: papryki wędzonej, czosnku granulowanego, kminu i soli. Mieszam dokładnie. Następnie podsmażam na patelni ok. 10-15 minut, żeby kulki zrobiły się chrupkie, mieszając co jakiś czas, żeby się nie przypalały.
Tofu- w kawałkach robię zazwyczaj w marynacie pomidorowej z tego przepisu: https://ervegan.com/2018/07/stek-burgery-z-tofu/
Samą marynatę wykorzystuję potem jako sos do ryżu/makaronu.
Natomiast jako zamiennik mięsa mielonego stosuję ten przepis:
https://ervegan.com/2015/09/zamiast-miesa-mielone-tofu/
Soczewica- po ugotowaniu odlewam wodę. Kroję 1 cebulę na drobną kostkę, podsmażam ją na oleju, dodaję ugotowaną soczewicę i przyprawiam papryką wędzoną, czosnkiem granulowanym, pieprzem, sosem sojowym, kminem, majerankiem i dodaję przyprawy do kebaba lub jakąś inną do mięsa, jeśli akurat mam. O ile mam, dodaje też płatki drożdżowe.
Mieszam wszystko i smażę ok. 5 minut. Tak zrobiona soczewicę stosuję jako zamiennik mięsa mielonego np. do spaghetti z sosem bolońskim, lasagne, pierogów itp.
Fasola najlepsza jest, moim zdaniem, z tego przepisu:
https://www.jadlonomia.com/przepisy/fasolka-po-meksykansku/
#roslinnyjadlospis #weganizm #wegetarianizm #dieta
No z boczkiem ,raczej jak sądzę !
1. Wyjeb to do kibla
2. Spłucz wodę
3. Otwórz paczkę z cyckiem kurczaka
Jak dla mnie to warzywa i ziola sa, o ile tak mozna nazwac dostawca smaku.
Jest masa bardzo smacznych potraw bez miesa gdzie mozna poczuc eksplozje wielu smakow.
Od jakiegos czasu nie jem miesa oprocz ryb i skorupiakow, i szczerze mowiac nie brakuje mi tego zupelnie.
Co prawda latem nie odmowie sobie karkowki
Komentarz usunięty przez autora
Nie ma to, jak w każdym posiłku wraz z białkiem dostarczyć sobie w c--j węgli .
Ile tam masz ryżu, 100gram? 100g niegotowanego to raptem 7g białka i 80(!) węgli.
Soczewica 26g/100 + 47g węgli
Ciecierzyca jeszcze mniej białka, bo 19g i 45g węgli.
Komentarz usunięty przez autora