Wpis z mikrobloga

Białko w diecie wegańskiej. Jak robię ciecierzycę, tofu i soczewicę, żeby smakowały dobrze.

Ciecierzyca- może być z torebki (gotowana) lub z puszki. Na poczatku odlewam wodę, by była sucha. Dodaje sosu sojowego, przypraw: papryki wędzonej, czosnku granulowanego, kminu i soli. Mieszam dokładnie. Następnie podsmażam na patelni ok. 10-15 minut, żeby kulki zrobiły się chrupkie, mieszając co jakiś czas, żeby się nie przypalały.

Tofu- w kawałkach robię zazwyczaj w marynacie pomidorowej z tego przepisu: https://ervegan.com/2018/07/stek-burgery-z-tofu/
Samą marynatę wykorzystuję potem jako sos do ryżu/makaronu.
Natomiast jako zamiennik mięsa mielonego stosuję ten przepis:
https://ervegan.com/2015/09/zamiast-miesa-mielone-tofu/

Soczewica- po ugotowaniu odlewam wodę. Kroję 1 cebulę na drobną kostkę, podsmażam ją na oleju, dodaję ugotowaną soczewicę i przyprawiam papryką wędzoną, czosnkiem granulowanym, pieprzem, sosem sojowym, kminem, majerankiem i dodaję przyprawy do kebaba lub jakąś inną do mięsa, jeśli akurat mam. O ile mam, dodaje też płatki drożdżowe.
Mieszam wszystko i smażę ok. 5 minut. Tak zrobiona soczewicę stosuję jako zamiennik mięsa mielonego np. do spaghetti z sosem bolońskim, lasagne, pierogów itp.

Fasola najlepsza jest, moim zdaniem, z tego przepisu:
https://www.jadlonomia.com/przepisy/fasolka-po-meksykansku/

#roslinnyjadlospis #weganizm #wegetarianizm #dieta
Catit - Białko w diecie wegańskiej. Jak robię ciecierzycę, tofu i soczewicę, żeby sma...

źródło: comment_1585974633gzOiXjGRfslwdrlX3LeOgO.jpg

Pobierz
  • 253
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Catit: No fajne przepisy, fajne. Ja jem soczewicę, ciecierzycę i tofu, bez jakiegoś specjalnego przygotowania i też jest spoko. Ale nie jestem wege, mięso też jem, głównie kurczaka. Może zdradzisz jeszcze jaki jest bilans białka w tych ładnie wyglądających potrawach? Bo napisać, że tam jest białko to jest łatwo, w wielu rzeczach jest białko. Tofu jeszcze daje radę chociaż jest dość tłuste - jakieś 10x bardziej niż pierś kurczaka, a
  • Odpowiedz
@Catit: Przepraszam za "kolegę" (nie zwróciłem uwagi wcześniej :P). Chodziło mi bardziej tutaj dla osoby która zdjęcie wrzuciła by nie porównywał wielkiego dania z przysłowiowym "mięsem na 10 sposobów" nad którym trzeba było spędzić dobrą godzinkę (albo i więcej) z luźnym domowym jedzonkiem. Nic w twoją stronę, że źle czy coś bo ja osobiście nic lepszego nie robię :D Trzymaj się ciepło i działaj dalej!
  • Odpowiedz
@4833478: nie znam się na dietach osób ćwiczących i nie bede sie mądrzyć w tym temacie, ale jeśli chodzi o standardową dietę to absolutna bzdura. Nie trzeba jeść samych strączków. W ogóle manipulacją jest ograniczanie się w dyskusji tylko do jedzenia, roślinne napoje też mogą mieć sporo białka (np. szklanka mleka sojowego ok. 8g). Współczesna dieta zawiera sporo białka, nawet roślinna. Ja swoje przykładowe spożycie liczyłam i wyszło mi, że
  • Odpowiedz
@Catit: Też lubię fasole ciecierzyce i soczewicę, ale mięso muszę mieć w diecie. Jakby ktoś mi gotował takie rarytasy to może bym się obył, ale samemu to mi się nie chce bawić. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@KrwawyKefir: Ja czuje zupelnie odwrotnie, mieso samo w sobie nie ma zbytnio smaku, bez przypraw, minimum soli, pieprzu jest zwyczajnie niedobre.
Jak dla mnie to warzywa i ziola sa, o ile tak mozna nazwac dostawca smaku.
Jest masa bardzo smacznych potraw bez miesa gdzie mozna poczuc eksplozje wielu smakow.
Od jakiegos czasu nie jem miesa oprocz ryb i skorupiakow, i szczerze mowiac nie brakuje mi tego zupelnie.
Co prawda latem nie odmowie sobie karkowki
  • Odpowiedz
@Catit: A ile jest rekomendowane? Jak ja liczę to tak żeby było minumum 100g przy masie ciała 70kg, a ilość kalorii przy takiej masie ciała i normlanym życiu ale bez treningu przyjmuję 2000-2500 kcal.
  • Odpowiedz
No tak. Rzeczywiście tak dużo białka w tej ciecierzycy i tofu XDDD
Nie ma to, jak w każdym posiłku wraz z białkiem dostarczyć sobie w c--j węgli .
Ile tam masz ryżu, 100gram? 100g niegotowanego to raptem 7g białka i 80(!) węgli.
Soczewica 26g/100 + 47g węgli
Ciecierzyca jeszcze mniej białka, bo 19g i 45g węgli.

  • Odpowiedz