Wpis z mikrobloga

Często jest tak że przy niskim tetnie jest wyższe ciśnienie A przy wysokim niskie, oczywiście nie mam na myśli kwestii chorobowych...
  • Odpowiedz
@chlebnaszpowszedni: ja dużo biegasz go raczej normalne ze takie masz, po prostu serce jest na tyle wydajne ze nie musi więcej razy uderzać. Jak zacząłem biegać to po około 3 mięsiacach miałem spadek z 70 na 45 rano bo w dzień miałem około 50. A rekord świata spoczynkowego to chyba coś koło 25-28. Zreszta polecam bieganie w umiarkowanym tętnie każdemu dla zdrowia, nie trzeba biec szybko aby poprawić swój stan
  • Odpowiedz
@aukolb: Tylko tętno w normie zależy od wieku i jest różnica jak 18 latek ma 45, a zakres normy to 60 - 70 uderzeń na minutę. Jeżeli zrobiłeś sobie badania EKG i echo serca, które wyszły idealnie, to raczej nie masz się czego bać. W końcu jesteś dorosły.
  • Odpowiedz
@ExitMan: no to wiadomo że przy takim poziomie trzeba już się badać ;) Ogólnie raz nie powiedziałem lekarzowi że biegam to już chciał mnie ratować jak zobaczył mój puls xD
  • Odpowiedz
@Positano1: nie, ja mam wysokie ciśnienie pierwotne, czyli od zawsze. Gdy nie biegałem również miałem wysokie. Bieganie pozwoliło trochę zbić ale nie na tyle żeby przestać brać tabletki. Bez tabletki mam około 150/90 , teraz idealnie. 120/80 plus minus 5 w obydwu .
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@chlebnaszpowszedni: Hmm biorę palec liczę przez minutę z domu nadgarstka to nie jest poprawny pomiar ? Albo 15 sekund i mnoze przez 4. Wydaje mi się że to jest prawidłowe. Opaska przy długotrwałym wysiłku mniej więcej też dobrze oszacuje pewnie +/-5 czy tam 10 w te czy w tamte :X
  • Odpowiedz