Wpis z mikrobloga

#naukaprogramowania
#programowanie
#informatyka
Czy wie ktoś jak sprawdzić kolejny element pliku w c++? W moim zadaniu chodzi o to aby stworzyć program który wypisuje min z podanych w pliku lub konsoli liczb. Jedyna biblioteka która jest dozwolona to iostream. Jak widać na zdjęciu to zadziała ale tylko jeśli number < a, tyle że te a jest określone. Nie byłoby to problemem gdybym mógł zrobić a = nieskończoność, tyle, że nie da się tego za bardzo zrobić bez biblioteki która daje użyć nieskończoności (jeśli ktoś wie jak to zrobić tylko w iostream to chętnie się dowiem).
randomm13 - #naukaprogramowania
#programowanie
#informatyka
Czy wie ktoś jak spraw...

źródło: comment_1584930140KVPxOQPb4uPXrPYc7pEnFI.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@randomm13: poczytaj o argumentach funkcji main

int main( int argc, char * argv[] )
i w zależności czy input jest po kolei wpisywanymi liczbami w konsoli, albo podanym do wczytania plikiem, obsłuż to w odpowiedni sposób
  • Odpowiedz
@randomm13: ok nieważne, właśnie zauważyłem, że jeśli porównam poprzedni number z kolejnym to zawsze będzie 0 (lub mniej), ponieważ ten pierwszy number będzie się porównywał z pustym. W takim razie zostaje mi tylko pytanie o nieskończoność.
  • Odpowiedz
@tomhet: dzięki wielkie bardzo mi pomogłeś. Gdyby nie ty to próbowałbym pewnie wymyślić coś co jest możliwie bliskie nieskończoności, albo zrobiłbym po prostu tak że użytkownik podaje zmienną a (co by mnie nie zadowoliło).
  • Odpowiedz