Wpis z mikrobloga

Uszkodzone biodro - jechać na SOR?
Boli mnie, nie mogę się schylać, nie mogę kucać, z chodzeniem też nie jest za ciekawie, z siadaniem są problemy. Chciałabym już teraz wiedzieć czy z nim jest wszystko ok (prześwietlenie czy coś) i ew. dostać maści/leki/zalecenia bo chcę jutro do pracy pójść.

Jest sens jechać z tym na SOR? Najbliżej mam do bielańskiego #bielany #warszawa ale nie sądzę by mój stan był zagrożeniem życia. Gdzie jeszcze mogę z tym pójść?

#pytanie #medycyna #zdrowie #pytaniedoeksperta
  • 80
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hannahalla: Na szpitalny oddział ratunkowy powinni zgłaszać się tylko pacjenci wymagający udzielenia pomocy medycznej w sytuacji stanu nagłego zagrożenia zdrowia lub życia. Tak zwany stan nagły polega na nagłym lub przewidywanym w krótkim czasie pojawieniu się objawów pogarszania zdrowia, którego bezpośrednim następstwem może być poważne uszkodzenie funkcji organizmu, uszkodzenie ciała czy też utrata życia. Takie objawy to np.: napad drgawek, nagły silny ból brzucha, krwawienie z przewodu pokarmowego, silne krwawienie
  • Odpowiedz
@Hannahalla: to zależy jak boli jeśli jesteś w stanie wytrzymać do jutra i masz jakąś opiekę medyczną prywatną to lepiej pojechać prywatnie jutro. A jeśli nie masz opieki/nie chcesz iść prywatnie to jedz na sor powiedz co się stało i muszą zrobić prześwietlenie może to potrwać kilka godzin ale zrobia. Na NFZ szybciej Irak nie będzie bo się czeka miesiąc do ortopedy (Wrocław)
  • Odpowiedz
@Hannahalla: Spróbuj najpierw do Nocnej i Światecznej Pomocy Lekarskiej, czyli do dyżurującej przychodni.
Jeżeli chcesz udać się do szpitala, to najpierw zadzwoń pod numer 22 443 77 77. Tam powiedzą Ci do którego szpitala powinnaś się udać - to że Bielański jest najbliżej nie oznacza, że tam najszybciej ktoś Cię przyjmie.
  • Odpowiedz
Dlatego zapytałam by się upewnić ze z moim stanem niepotrzebnie będę zajmować kolejkę

@Hannahalla: Ja kiedy dość źle się czułem poszedłem do rodzinnego i rodzinny dał mi skierowanie do szpitala. Z tym skierowaniem na SOR - na sorze robią kilka badan i decydują czy przejmują do szpitala na dłużej czy nie.
  • Odpowiedz