Wpis z mikrobloga

@korni007: Większość rzeczy teraz wymaga serwera niestety. Mam np. zhackowany SonOFF POW i co z tego jak serwer MQTT i tak musiałem postawić, żeby coś sensownego z tym zrobić. Ale kto broni napisać sobie aplikację kliencką i wyciągać dane do windowsowego traya na przykład?
  • Odpowiedz
@Xaveri dobra, mqtt to co innego. Szybki mały protokół, sam mam shelly1 z tasmota spięte przez mqtt do HA i śmiga to genialnie. Sonoffa sflashowales i masz w swoim lanie, i mqtt nie wychodzi poza twoja chalupe. W przypadku zamela wszystko leci w chmurę, a ty to pobierasz do HA czy innego domoticza. Osobiście wyznaje zasadę że takich rzeczy nie powinny opuszczać moich 4 ścian i tyle. A druga sprawa gdzie
  • Odpowiedz
Odświeżę wątek. Stoję przed zakupem MEW-01. A w domu całość automatyki mam na Domoticzu i osobiście preferuję bezpośrednie integracje z urządzeniami, tj. po LAN a nie w chmurach. Mam złe doświadczenia w tego typu rozwiązaniach.

Czy komuś udało się pobrać dane bezpośrednio z MEW-01 omijając chmurę Supli? Jest to możliwe?

Dzięki za info!

#elektryka #zamel #elektronika #diy #mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie #
  • Odpowiedz
@zxldz: Na razie nie. Korzystam z ogólnodostępnego API i uderzam w publiczny serwer Supli. Jak mi zacznie to doskwierać to postawię swój własny serwer Supli, żeby wszystko działało lokalnie.
  • Odpowiedz