Wpis z mikrobloga

#naukaprogramowania #python #londyn #uk #programowanie

Mireczki poradzicie? Witam, moj pierwszy wpis na tagu :=)

Z racji tego, ze jestem totalnym noobem, to jak kazdy madry, obczailem sobie oferty pracy i wymagania dla np takiego programisty ktory ogarnia pythona, junior deva, aby nakreslic sobie jakas strukture samouka, zaczac sie uczyc i potem zalapac sie na jakis platny kurs.

Kórwa IT degree from top uni, masa umiejetnosci i cale 25-30 kola w Londynie. To jest jedna z tych gownoofert czy takie sa realia? Ja jestem w stanie zarabiac znacznie mniej, na rzecz nauki i doswiadczenia, ale te wymogi mnie smiesza. Junior to chyba zioomek ktory sie uczy i zna jakies tam podstawy, nie?

Te 28-34 kola to Ja biore w gowno robocie ( a i tak w ogloszeniu to pewnie nie gross ) gdzie sobie zarzadzam zespolami ludzi po 15-20 na zmiane w takiej ala gastro firmie z masa klientow i skrobie sie jednoczesnie po jajkach. Elo
Pobierz
źródło: comment_ZbUiOyoKdWHGH7Iu5903dckjHwW3ls0M.jpg
  • 37
@pavlovs_dog: Samodzielnie to 30k bedziesz ciezko (no chyba ze sobie wynajmiesz pokoj:), kolo 1.9k na reke (z 5% pension)
https://listentotaxman.com/30000?yr=2019&pension=5%25
Z glodu nie umrzesz ale wynajem/zakup w okolicach Ox/Cambrigde jest cholernie drogi a nie placa jakos szczegolnie wiecej w inzynieryjnych zawodach jak sie czasami przygladam, musieliby mi zaplacic 2x co teraz pod Man zeby sie oplacilo (a podatki od placy 2x wiekszej swoje by zjadly), NHS tez nie placi jakos lepiej
@shaki24: Ale ten dobrobyt w IT sie w pewnym momencie zatrzyma jak zaczna (juz zaczynaja) zarabiac tyle co na prowincji w UK, outsourcing przestanie sie oplacac:), a z drugiej strony place musza rosnac bo ceny mieszkan w takim krakowie pewnie osiagna za kilka lat ceny domow pod Manchesterem:). Ja sie ciesze, mniejsza szanasa ze przeniosa robote do pl jak im trzeba placic prawie tyle samo i jeszcze jest bariera jezykowa/geograficzna. Zreszta
Wiec o ile w niektorych zawodach gdzie stawki sa rzeczywiscie kilkukrotnie wyzsze warto rozwazyc emigracje, to uwazam ze sektor IT ma bardzo cieplarnianie warunki w Polsce i naprawde nie warto rzucac wszystkiego i wyruszac do obcego kraju by byc moze po kilku latach zarobiac kilkadziesiat % wiecej, jednoczesnie skazujac na powolne konanie przyjaznie, znajomosci, kontakty rodzinne etc.

@shaki24: Ale zauważ, że @maze chce dopiero wejść w programowanie. W Polsce zazwyczaj wymagane
@asdasdce2w: skończyłem tutaj studia inżynierskie, nie CS ale jednak. Potem pracowałem jakoś controls eng i przeszedłem na soft. Owszem junior soft był za 25k (okolice Oxofrd) ale po roku wpadłem na 43k (Oxford) a teraz na 60k(Londyn). Za rok planuje minimum 75k.

Jak wszędzie jak się ma czyste CV to trzeba rok (czasem mniej) odbębnić za te 25k ale to można wszędzie, Manchester czy coś tanie jak diabli. Potem leci z
@maze: Ile masz lat doświadczenia? Jeżeli nic to nie szukaj w Londynie bo nie ma sensu. Lepiej coś na północy czy nawet w Szkocji. Dużo taniej a te 25k jest wszędzie.

Jak masz ze jakieś dwa lata doświadczenia to spokojnie możesz iść na 50-60k. Nawet lepiej jak dobrze zaglądasz na rozmowie.

Kluczem jest dobre konto na LinkedIn, większość ofert jest tam. Ustaw sobie Londyn i zaraz zaczniesz dostawać oferty. Ja jak
@kaktusak: Ja trochę inaczej myślę:
Tzn. płace będą wypadkową popytu i podaży w danej branży na konkretnego specjalistę. W Polsce dlatego tak poszybowały w górę bo jesteśmy na nie zmasowanej imigracji z Azji (tutaj generalnie chodzi mi o Indie, Chiny i Pakistan). Do tego IT w Polsce dosłownie eksplodował jesteśmy pod tym względem potęgą, stąd praktycznie europejskie stawki.

Mieszkania natomiast będą podążać cenowo za cenami na zachodzi. Tj. piszę tylko i
@shaki24:srednia (przynajmniej dla calego UK) to chyba 27k, 35k, to juz pewnie z 75% nie osiaga:). Zachod ma jednak rozne ceny, takie Monachium to inna polka niz jakas wies we wsch. niemczech no i w pl tez tak bedzie (juz jest), cala sciana wsch bez nadziei na przyszlosc po 5k za m2 na zawsze a w duzych miastach eksplozja. W takim Krakowie to juz sa ceny prawie jak w UK:), szkoda
@kaktusak: na swoim przykladzie podam jak boom cenowy na mieszkania pozwolil zarobic (mojemu landlordowi):
- w 2012 dom na Mitcham kupiony za 180k funtow, mortgage to 500 miesiecznie
- w 2014 ten dom wynajalem za 1300, jakos dwa lata pozniej placilem juz 1400
- jak policzylem do tej pory zaplacilem ponad 100k GBP
- wartosc aktualna domu (wg zoopla) to 450-520k GBP

Gdybym ja kupil ten dom w 2012 wracalbym juz
@motoinzyniere: Masz racje, wlasnie dlatego chce nawet zrobic dwa kroki w tyl mimo ze mam teraz oferte na cos lepszego niz #!$%@? jak duren :/

Pytam, bo troche mnie zaciekawil ten wymog skonczonych topowych studiow dla juniora, gdzie widzialem o wiele lepsze oferty bez takich wymagan. Co pracodawca to rozny.