Wpis z mikrobloga

@Szop5000: musisz się nauczyć testować oprogramowanie, a najlepiej jeszcze te testy automatyzować. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Czyli pewnie ISTQB + narzędzia do automatyzacji w zależności od tego co byś dokładnie chciał testować. Proponowałbym zacząć od selenium albo czegoś podobnego, w webdevie najwięcej jest u nas pracy.
  • Odpowiedz
@Szop5000: wybierz język i ogarnij chociaż jego podstawy. Potem Selenium. W międzyczasie poucz sie teorii testowania.
Nie chcę zniechęcać, ale rynek testerów jest zalany ludźmi bez większego doświadczenia, po przebranżowieniu itd. itp. Trudno znaleźć pierwszą pracę.
  • Odpowiedz
@Szop5000: nie wiem, aż tak się nigdy tym nie interesowałem. Weź jakikolwiek kurs pythona, ogarnij podstawy a potem to już dokumentacja selenium. Do tego na pewno jakaś wiedza o samym testowaniu, znaczy rzeczy typu BDD albo page object pattern.

Załóż sobie konto na githubie, napisz ładny zestaw testów do właściwie dowolnej strony (niech to nawet będzie wykop, czemu nie) i może uda ci się przebić w rekrutacji. Chętnych teraz jest
  • Odpowiedz
@Szop5000: jejku, koledzy wyzej troche Cie rzucaja na gleboka wode i moim zdaniem zbednie. Przeczyta sylabus ISTQB, zbeys mniej wiecej wiedzial z czym to sie je. Zaoz sobie konto na test.io /utest.com i czekaj az Cie dodadza do projektow, przecyztaj tamtejsze materialy i przejrzyj zgloszenia innych testerow, jak wygladaja i co testuja. I po prostu testuj. Przejrzys sobie grupe na fb testowanieopgroawmoania, tam jest wiele pytan od wannabe tsterow jak
  • Odpowiedz