Wpis z mikrobloga

Powiedzcie mi czy ja jestem debilem czy ktoś inny bo już zgłupiałem. Autobus staje na drodze i wpuszcza ludzi z przystanku. Zaczynam go omijać, lecz długi bo przegubowy i rozpędzić się od 0 też trochę trwa. W tym czasie zamknął drzwi i daje p---ę po gazie żebym nie dokończył wyprzedzania. Oczywiście na styk mijam się z autem jadącym z naprzeciwka. Jak zacząłem go omijać było pusto, ale w związku z jego manewrem zanim wszystko się udało zdażyło coś wyrosnąć z naprzeciwka. Kto popełnia błąd, ja czy kierowca autobusu? Pytam bo już drugi raz mam taka sytuację w ostatnim czasie.
#kodeksdrogowy #krakow #mpk #mpkkrakow #samochody
  • 68
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MZ23 i właśnie dlatego masz obowiązek zwolnić przy przystanku i zachować szczególną ostrożność. Nawet jeśli nie ze względu na przepisy to z uwagi na niepisaną zasadę "uważaj przy większym".

Dokup sobie tych jazd, serio.
  • Odpowiedz
@MZ23: wg prawa Ty popełniasz błąd bo powinieneś mieć wystarczająco dużo czasu by go ominąć zanim będzie chciał ruszyć. Ale kierowca to jest dzban bo jak już go omijałeś a on ruszył to powoduje bezpośrednie zagrożenie na drodze więc mandat też by wyłapał.
  • Odpowiedz