Wpis z mikrobloga

Ostatnio wymieniłem procesor na Ryzena 5 3600x. Niby wszystko fajnie działa, ale podczas normalnego użytkowania, przeglądania internetu, etc. procesor non stop się rozkręca do maksymalnych taktowań i momentalnie zwalnia. Temperatura skacze nagle z tych 45 do przeszło 50 stopni w stanie spoczynku, co powoduje rozkręcenie się wiatraka po to tylko aby za chwilę hamował. I tak non stop.
Ktoś spotkał się z takim zachowaniem, czy ta sztuka jest jakaś nie do końca w porządku? Próbowałem ustawić offset na napięciu, ale tak średnio to pomogło.
#pcmasterrace #pc #amd
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pionic: Jesli winda to plan zasilania i krzywa wiatrakow (bios albo soft, zaleznie co tam masz) poprawi sytuacje. U mnie bylo podobnie, bo proc w idlu mial jakos 600-800MHz i odpalenie czegokolwiek go „odpalalo” wiec wracal do swoich typowych predkosci i wraz z tym rosly tempy no a za tym oczywiscie wiatraki.
  • Odpowiedz
50 stopni w stanie spoczynku

@pionic: to za dużo nawet jak na AMD. Wyeliminuj błąd montażu coolera (zdejmij i sprawdź czy pasta się ładnie rozpłynęła, nie masz przypadkiem folii zostawionej, etc.)
Drugie primo - jakie masz napięcia na procesorze? Niektóre płyty albo wersje BIOSa potrafią dać nawet 1.5V co nie jest potrzebne i wtedy się grzeje. Poza tym update BIOSu nie zaszkodzi jeżeli jeszcze nie robiłeś.
Miałem jedynie 1800x z
  • Odpowiedz
@keton22: Pasta na coolerze była już nałożona w postaci takiego kwadracika, więc chyba z tej strony nic się zepsuć nie dało. Napięcia mam w trybie auto - wahają się od 1,1 do 1,4v, zwykle są około 1,3. BIOS wgrałem nowy, bo wcześniej napięcia były po 1,6V.
Procesor dopiero co kupiony, więc pewnie wymienić albo oddać nie powinno być problemu.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@pionic: to norma w przypadku procesorów X.
Zostaje:
- ustawić go na sztywno na nizszym napieciu
- ustawic w bios by wentylator rozkrecal sie dopiero od 60 stopni
  • Odpowiedz
@pionic: ustaw manualne napięcie i taktowanie ale skoro nowy bios dawał 1.3v to cudów bym się nie spodziewał. Trochę słabo że 7nm jest takie gorące ale najwyraźniej ten typ tak ma.
  • Odpowiedz
@dwal: @keton22: Dzięki za porady, zjechałem ręcznie na napięcie 1,2 i temperatury momentalnie spadły o 10 stopni. Będę się bawił, aby znaleźć optymalne napięcie/taktowanie.
  • Odpowiedz
@pionic: Ryzenki tak mają, chodzą wolno dopóki nic od nich nie chcesz, a potem błyskawicznie wchodzą na pełne obroty. A że są na 7nm to powierzchnia grzania mała więc temperatura momentalnie kilkanaście stopni w górę. Upewnij się że masz najnowszy bios, zainstaluj w win Plan zasilania od AMD (w sterowniku chipsetu chyba jest?) i upewnij się że jest wybrany, w bios zasilanie w dół na max 1,35, albo jakiś offset
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@pionic: miałem podobnie z 2600x, w biosie na płycie MSI 450 PRO ustawiłem taktowanie na 4.1, zresetowałem ustawienia coolera, w ustawieniach zasilania zmieniłem na tryb zrównoważony, i jest cicho traktowanie waha się od 2.4 do 4.1. Przy napięciu nie grzebałem chociaż wcześniej się w to bawiłem w Ryzen Master i fajnie schodziła temperatura
  • Odpowiedz
@pionic: Potwierdzam R5 3600x i te same objawy. Wgrałem plan zasilania od AMD (zero różnicy w stosunku do windowsowego) i zmieniłem krzywą wentylatorów. No i ta krzywa pomogła. Wentylatory startują u mnie na porządnie jak procek dobije do tych 60 stopni.
  • Odpowiedz
@Szybkie_Konopie: Problemów z grzaniem się przy dużych obciążeniach nie da się rozwiązać w 5 minut, sporo czytałem o tych procesorach zanim "przepłaciłem". A poza tym, to co to za przysłowie z tymi pięcioma minutami?
Napisz proszę, bo nie znam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz