Wpis z mikrobloga

  • 21
Świąteczny las ( ͡º ͜ʖ͡º)

Pszenny na zakwasie pszennym ze słodem jęczmiennym i mąką razową.

#bojowkapiekarska #chleb #pieczzwykopem #gotujzwykopem #swieta #choinka

Ogólny przepis:
2247 g mąki;
1685 g wody;
67 g soli.

Pierwszego dnia mieszamy 32 g zakwasu pszennego z 200 g mąki i 200 g wody, zostawiamy na 24 godziny.

Drugiego dnia rano dodajemy 400 g mąki i 400 g wody.
Wieczorem dodajemy kolejną porcję 400 g mąki i 400 g wody.

Trzeciego dnia rano dodajemy 50 g mąki ze słodu, 200 g mąki pełnoziarnistej i 997 g mąki pszennej, oraz 685 g wody i 67 g soli. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do fermentacji. Składamy co 30 minut przez 3 h i wkładamy do lodówki.

Czwartego (i ostatniego) dnia wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 5 równych porcji i formujemy bochenki. Wkładamy do koszyka (lub foremki jak u mnie) i garujemy do podwojenia objętości. Nacinamy, robimy wzorek (szablon z papieru do pieczenia) z mąki ryżowej i wkładamy do dobrze zaparowanego piekarnika o temp. 250°C na 20 minut, po czym obniżamy temperaturę do 200°C i dopiekamy przez 40 minut.
Idahoo - Świąteczny las ( ͡º ͜ʖ͡º)

Pszenny na zakwasie pszennym ze słodem jęczmienny...

źródło: comment_E7oBpUVRZAOC6lu8bQcZitxUHN8LstJT.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Idahoo: garujemy do podwojenie objętości?

Proszę rozwiń ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Pomysł na wzorek ekstra. Ciekawa metoda z tym nagrzaniem na pełną moc piekarnika z dużą ilością pary.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Idahoo: dobra, nie kojarzylem określenie garowac, nigdy się z nim nie spotkałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

U mnie się mówi leżakowac albo "aż ciasto urośnie" :)

Teraz rozumiem.
  • Odpowiedz