Wpis z mikrobloga

@kam966: Powiem więcej - ja postać Geralta odebrałem jako alegorię przeciętnego współczesnego człowieka, który po prostu chciałby w życiu robić swoje, nie mieszając się w kolejne konflikty i wojenki typu "A przeciwko B". Szybko jednak zauważa, że to nie takie łatwe, bo nawet jeśli on nie chce, to i tak świat będzie go próbował wrzucić do jakiejś szufladki, przypiąć jakąś etykietkę, zaliczyć do jakiejś grupy, stawiając go w sytuacji "albo
  • Odpowiedz
@GordonL: Np. tam gdzie efy są przedstawione jako rasa która najpierw wpuściła ludzi na swój kontynet a potem została wyparta przez szybko rozmnażających się ludzi i zepchnięta do życia w rezerwatach. W tym momencie elfy są już praktycznie na straconej pozycji i na prostej ścieżce do wyginięcia, i to powoduje że w akcie desperacji próbują wypowiedzieć ludziom wojnę co generalnie z powodu małego potencjału militarnego sprowadza się do partyzantki, terroryzmu
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Kleki_Petra: No i zależy jak patrzymy na kulturę. Bo z jednej strony mamy dzieła typowo rozrywkowe, a z drugiej dzieła które próbują wzbudzić w ludziach refleksję.
  • Odpowiedz
@Negatywny2: Rasizm jest przedstawiony jednoznacznie negatywnie u Sapkowskiego. Tak samo wszelki fanatyzm i nacjonalizm. Z czym masz kłopoty, to z ogarnięciem, że Sapkowski piętnuje te cechy u wszystkich stron, bo u wszystkich stron one występują.
  • Odpowiedz
Porównuje dwie zupełnie nieporównywalne rzeczy

@AvantaR: a jednak całkiem porównywalne - opinie innych o książce. Bo do tego i Nobel i gry się sprowadzają. Jedna to opinia akademicka, druga masowa.

Nobel nie jest przyznawany za kulturę masową.

@GordonL: nikt nie napisał że jest, więc nie wiem
  • Odpowiedz