Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 22
@adam2a: #!$%@? z tymi noblistami z literatury jak potłuczeni. Nobla w tej dziedzinie powinno się przyznawać za twórczość w jakikolwiek sposób użyteczną, a nie grafomanię, jak u Coelho, że człowiek ma oczy z przodu głowy. Jeszcze czekać, aż przyjdzie znawca literatury i powie, że takie Dziady to apogeum literackich umiejętności. A prawda taka, że 9 na 10 licealistów przez to nie przebrnęła bo się zwyczajnie nie dało. A przynajmniej nie bez
via Wykop Mobilny (Android)
  • 7
@ajuto00: no ta... Przecież nie ma innych pozycji literatury faktu niż kwieciste opisy narodzin ruchu robotniczego ( ͡° ʖ̯ ͡°) jakby młodzież nie musiała się męczyć z przeintelektualizowanymo bzdurami to może by się później nie zniechęcała do czytania. A tak dają na maturze do zinterpretowania wiersz Szymborskiej, połowa uwala zadanie, bo specjalisci z MENu opracowali inny klucz, a później autorka mówi, ona jeszcze coś innego miała na
@Frenetyk: Mhm, rozumiem.

Wszystko przeminie. Mądry Człowiek wie o tym od samego początku i niczego nie żałuje.

I dopiero gdy się obudziła, zrozumiała, że wyruszyła w podróż, przedtem to było tylko przesuwanie się w przestrzeni, zwyczajna, nieuważna zmiana miejsc.

Gdyby można było spojrzeć na świat bez żadnej ochrony, uczciwie i odważnie - pękłyby nam serca.

Ludzie marzą i mylą marzenia z tym, co uważają za rzeczywistość.

Jakie to dobre, faktycznie masz
@Frenetyk: Po fali narodowej ekscytacji nagrodą, sprawdziłem w internecie fragmenty Ksiąg Jakubowych, zdaje się. Szczerze, to historia z XVII wiecznego Podola mnie słabo poruszyła i dalej nie wnikałem w tę twórczość. Ja jestem za prosty człowiek widocznie. Nadal wolę przeczytać po raz enty coś od Folleta, czy Forsytha, niż uwrażliwiać się na siłę. ¯\_(ツ)_/¯ Zapomniałem, że jeszcze bardziej mnie zniechęciła, jak wpisałem jej nazwisko w Wikipedię i się okazało, że działa
Zresztą wcześniej Szymborska była traktowana tak samo.

@adam2a: ciekawe za co? Za te wiersze pochwalne na rzecz komunizmu i Stalina?

Choć z drugiej strony PRL przeszedł destalinizację i nawet one już po 1956 tego zbrodniarza nie lubiły za bardzo, a Szymborska takie rzeczy o nim pisała:

Czy to ranek nad oknami tak oślepia, że dokoła patrzę łzami?

Czy to zegar tak zadudnił sekundami.

Czy to moje własne serce werbel gra?

Póki