Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
#programista15k i reszto ekspertów od programowania. Czy w obecnych czasach warto jest się uczyć Visual Basic'a i Asembler'a? Coś tam koduje w Pythonie i Javie a te dwa języki zainteresowały mnie pod względem programowania hardwarowego. Jeśli tak to jakie IDE polecacie do tych języków?

#programowanie #pytaniedoeksperta #visualbasic #asembler
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@TeamfightTactics Z programowaniem w C czekam aż przyjdzie do mnie Arduino i wszystkie czujniki. Łatwiej mi się uczyć jak widzę namacalne efekty :D Wogóle jak szperałem po internetach to odniosłem wrażenie że Visual Basic jest wymarłym językiem :(
  • Odpowiedz
@WonszBonsz: C bardzo fajnie uczy się też na pc, możesz pisać proste programy i ustawić kompilator, żeby generował kod assemblera i sobie analizować jak to działa na poziomie procesora. Jak interesuje cię niskopoziomowe programowanie to bardzo polecam książki Zrozumieć programowanie i Praktyczna inżynieria wstecnza Gynvaela ^^
  • Odpowiedz
@WonszBonsz: jakiego asemblera, bo kazdy producent mikrokontrolerow ma swojego.. szkoda na to zycia, C++ do hardware jeszcze dlugo bedzie krolem dzungli.. to prawie jak asembler ale czytelniejsze, wszystkie tricki ktore trzeba rzezbic w asm odwali za ciebie kompilator
  • Odpowiedz
  • 1
@piastun Czekałem na to pytanie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Uczęszczam na koło z mechatroniki i okazało się że moja uczelnia ma sporo robotów starego typu gdzie właśnie używa się VB do ich programowania ¯\_(ツ)_/¯ Posiedziałem trochę przy tym, spodobało mi się, ale z racji wieku tego sprzętu nadaje się on wyłącznie do przebudowy.
  • Odpowiedz
@WonszBonsz: czyli chcesz się uczyć visuala bo twoja szkoła jest opóźniona :).
Ja osobiście bym visualem się nie bawił bo to jest jakaś mega ślepa uliczka (no chyba, że chcesz pisać makra/funkcje w excellu). Ciebie interesuje embedded zatem skup się na języku C a asemblera poznaj raczej jako ciekawostkę, ew. do czytania kodu deasemblera)
  • Odpowiedz
  • 1
@piastun @hu-nows W takim razie skupiam się na C, a asembler i VB potraktuje jako ciekawostkę do której kiedyś może wrócę. Tak swoją drogą to jestem w szoku ile fachowców tutaj siedzi :D Dziękuję za poświęcony czas Mireczki (ʘʘ)
  • Odpowiedz
@WonszBonsz: przy tworzeniu hardware sporo czasu spedza sie nad kartami katalogowymi ukladow zeby w ogole wiedziec jaki rejestr ustawic zeby cos sie zadzialo albo jak ogarnac protokol komunikacji. Ja tam zawsze zaczynam od szukania gotowej biblioteki w sieci i to zawsze jest w C.. Jezeli wejdziesz w stos Bluetooth albo Ethernet to o asm w ogole nie ma mowy, chyba, ze chcesz przedwczesnie osiwiec ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
  • 1
@leoha Tak jak pisałem wyżej, nie miałem na myśli programowania procesorów itp. (choć to właśnie programowanie sprzętowe XD) tylko programowanie robotów do których mam dostęp.

@uiov No właśnie czytałem o nim, tyle języków tak mało czasu () Narazie skupie się na dłubaniu w C bo widzę w nim rozwiązanie mojego problemu. Niestety nie ma (chyba) jeszcze języka który będzie uniwersalny w każdym aspekcie.
  • Odpowiedz
@TeamfightTactics kolego, wspominasz wyżej kompilator do generowania kodu assemblera. Jakieś wskazówki tutaj? Bo próbuję śmigać z arm, I głównie jest fajnie, tylko czasami wydaje się, że raczej ograniczenie w zasadach pisania Assembly, tych regułach, czasami nie wiem, jak zrobić, co chcę.
W samym c spoczko, ale assembly już mniej. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@WonszBonsz asembler to już raczej ciekawostka. Co do VB (ten do ms office) to zdziwil byś się jak często jest wykorzystywany. W wielu korpo jest to podstawa pewnych automatyzacji. Na tym czesto powstają prototypy programów. Jest on bardzo rozbudowany i można w nim zrobić praktycznie wszystko, od jakichś prostych makr po bardziej skomplikowane programy które nawet raz nie użyją żadnego programu z pakietu ms. U mnie w korpo, wszystkie automatyzację powstają
  • Odpowiedz