Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 343
Przed państwem klasyk kuchni chińskiej - smażona wołowina z czarnym pieprzem (黑椒牛柳). Bardzo prosty stir fry. Zainteresowani kuchnią chińską koniecznie muszą spróbować. Danie próbowałem kilkukrotnie w Państwie Środka i mogę być dumny z rezultatu. Mimo użycia steku z łopatki wołowej mięsko jest mięciutkie, pełne smaku i dosłownie rozpływa się w ustach. Polecam.()
#gotujzwykopem #kulinaria #foodporn #kuchnia #jedzenie #jedzzwykopem #chiny #azja
Michu94 - Przed państwem klasyk kuchni chińskiej - smażona wołowina z czarnym pieprze...

źródło: comment_arQwTw6FNW2wT038731SxntdRZYO4hi8.jpg

Pobierz
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@HHHHHH:

Stek wołowy pokroić na cieniutkie paseczki wzdłuż włókien i zamarynować: 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 1 łyżka chińskiego wina do gotowania/wina ryżowego, trochę świeżo zmielonego pieprzu i 1/4 proszku do pieczenia. Jeśli po rozprowadzeniu na mięsie całość jest za sucha, wtedy należy dodać trochę wody. Do marynaty dodajemy 1 łyżkę skrobi, mieszamy i odstawiamy na min. pół godziny.
Na sos składa się: 1 łyżka sosu ostrygowego, 1 łyżka jasnego
  • Odpowiedz
@Gawith_Apricot: nie używałem woka. Zastąpiłem patelnią kamienną z grubym dnem. Do tak wysokiej temperatury najlepsze są oleje rafinowane (ze względu na wysokie temperatury dymienia): olej arachidowy (najczęściej używany w Chinach), olej kokosowy, oliwa rafinowana czy nawet zwykły olej rzepakowy.
  • Odpowiedz
@Michu94: A myślałem że takie dania tylko na wokach :D Świetnie wyszło, przynajmniej na zdjęciu wygląda super. No i dałeś rade na takiej patelni, ja się przymierzam do klasycznego woka. Te wszystkie patelnie ceramiczne, teflonowe, kamienne do uja się nadają.
  • Odpowiedz
@Michu94: A mógłbyś napisać jaka mniej więcej powinna być gramatura mięsa na ilość podanych skladnikow? I ktora część wołowiny najlepsza na pierwszą w życiu próbę?
  • Odpowiedz
@nowaosoba: w przepisie było podane na pół funta. U mnie ok. 340g i też było super. Oczywiście na pierwszą próbę najlepsza byłaby polędwica - mięso na pewno wyjdzie miękkie. Tylko pytanie ile chcesz wydać na mięso. Ważne żeby wołowinka nie była za tłusta i odpowiednio przygotowana - cieniutko pokrojona wzdłuż włókien, odpowiednio długo zamarynowana i należy pamiętać o niewielkim dodatku proszku do pieczenia. Użyłem łopatki wołowej i wyszło świetnie.
  • Odpowiedz