Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 343
Przed państwem klasyk kuchni chińskiej - smażona wołowina z czarnym pieprzem (黑椒牛柳). Bardzo prosty stir fry. Zainteresowani kuchnią chińską koniecznie muszą spróbować. Danie próbowałem kilkukrotnie w Państwie Środka i mogę być dumny z rezultatu. Mimo użycia steku z łopatki wołowej mięsko jest mięciutkie, pełne smaku i dosłownie rozpływa się w ustach. Polecam.()
#gotujzwykopem #kulinaria #foodporn #kuchnia #jedzenie #jedzzwykopem #chiny #azja
Michu94 - Przed państwem klasyk kuchni chińskiej - smażona wołowina z czarnym pieprze...

źródło: comment_arQwTw6FNW2wT038731SxntdRZYO4hi8.jpg

Pobierz
  • 42
  • Odpowiedz
@Michu94: nożem do mięsa krojenie warzyw, patelnia zamiast woka, jeszcze powiedz ze na idnukcyjnej smazyles..... Haha. MSG chociaż dodałeś? Co raz więcej amatorów się pcha do tej gry.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 8
@thekrepa: dziękuję za cenne uwagi. Oczywiście smażyłem na płycie indukcyjnej. Zawsze myślałem że liczy się efekt, a nie droga, ale co ja tam wiem. Człowiek uczy się cały życie. Czekam więc na Twoją wersję i wskazówki()
Co do krojenia tym nożem: link
Pozdrawiam
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@Michu94: z woka ze stali węglowej chinszczyzna wychodzi jeszcze bardziej kapitalna, polecam.

Mój się tylko coś źle wypalił i nie zrobiła się idealna powłoka przez co trochę przywiera przy smażeniu. :/
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Krupier: wiem, będę musiał w końcu zainwestować. Ogólnie kamień też daje radę. Nie przywiera mięsko, tylko trzeba intensywniej mieszać/przewracać
  • Odpowiedz
@Michu94: Mam nadzieję że przejdzie ta nowelizacja ustawy i chińszczyznę będzie można gotować tylko z licencją, bo serio niektórzy nie mają ani doświadczenia ani wyobraźni i na przykład smażą na zwykłej patelni na kuchni indukcyjnej....
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@art212: anglojęzyczne źródła. Polecam kanał na YT: "Chinese cooking demystified". Legitny, potwierdzone info od znajomej Chinki:)
  • Odpowiedz