Wpis z mikrobloga

ej warto zmienić windowsa na linuxa kiedy jedyne co robię na kompie to modele w blenderze, muzyka w fl studio i jakieś okazjonalne gierki? jak wygląda korzystanie z tego całego wine itp.? w-------ą mnie już te windowsowe aktualizacje
#komputery #windows #linux
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ruki666: jeśli robisz coś z audio/video, to niestety, ale kapa. Linux ma małe wsparcie, blender to wyjątek od reguły.
Samo odtwarzanie muzyki może okazać się problemem.
O WINE myśl jak o protezie. Np. jak o protezie prawej ręki. Niby ręka, papier toaletowy da się na niej zawinąć, ale roboty nie zrobi.
Problemy z nieuruchamiającym się systemem po aktualizacji to nie jest unikalna przypadłość Windowsa. Linuks też potrafi zapomnieć że ma
  • Odpowiedz
  • 1
@ruki666 dual boot jakby co. na steam sporo gier działa natywnie a do tego jest wbudowany proton który odpala sporo z tych nienatywnych. alternatywnie jest jeszcze lutris który pomaga odpalać gry z innych platform czy po prostu przez wine.
  • Odpowiedz
@ruki666: O jakich aktualizacjach Windowsa mówisz? Ja codziennie wyłączam swój laptop z 1-2 razy. Ani razu nie widziałem by krzyczał bym wykonał natychmiast aktualizację. Tzn. bardzo rzadko się zdarza, raz na miesiąc albo 2 miesiące. Przy wyłączaniu nie zawsze zwracam uwagę co się dzieje.
  • Odpowiedz
@Elpie: @hiperchimera: chyba postawię na ten dual boot, chyba najsensowniejsza opcja
@wykopyrek: myślałam że ten wine działa troszkę lepiej ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@rukh: tydzień temu miałam dosłownie codziennie jakąś aktualizację, a zmuszać nie zmuszają jakoś bardzo, ale irytują te popupy o aktualizacjach co godzinę.
  • Odpowiedz
  • 1
@ruki666 IMO z Wine nie jest wcale tak źle, najlepiej poczytaj sobie o konkretnych programach które chcesz na nim używać. może są jakieś instrukcje jak je uruchomić bez problemów. mi zwykle udawało się odpalić to co potrzebowałem z windowsowego softu , ale nigdy nie używałem nic do edycji audio/wideo, więc ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@ruki666: Z Dual Bootem jest fajnie, możesz używać dwóch systemów. Tylko do tego najlepiej przygotować swój dysk.
Jak mam 1TB pamięci, to 600GB idzie na system z programami (dysk C), 320GB na archiwalne pliki (dysk D), a resztę pamięci zostawiasz na instalację Linuxa (dysk "/" oraz jego 4GB pamięć SWAP dla RAMu, dowiesz się z tutoriali z YT).

I co fajnego, z Linuxa masz dostęp do pozostałych dysków. Polecam Linux
  • Odpowiedz
  • 1
@rukh a swap ma dalej sens przy obecne montowanych w kompach ilościach RAM? kiedyś to było standardem, ale od dawna nie używam i jakoś nie widzę takiej potrzeby. pytam kompletnie bez przekąsu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz