Wpis z mikrobloga

#webdev #programowanie #devops #docker

Mireczki mam takie problem, że mam kontener z Postgresem i kontener z apką javową ze spring bootem. (Mam swoje skonfigurowane obrazy z których tworzę te kontenery.) Kontenery stawiam w sieci dockerowej, więc znam ip kontenerów.
Lokalnie wszystko działa, apka widzi bazę i jest miodzio.
Prznoszę to na VPS od OVH z CentOS, wykonuję dokładnie te same polecenia. Kontener z aplikacją nie wstaje bo baza odrzuca połączenie. Użytkownicy się zgadzają bo sprawdziłem to już. Mogę spingować z innego konetenera kontener z bazą.
Jakieś pomysły o co chodzi?

Connection to 172.18.0.20:4523 refused. Check that the hostname and port are correct and that the postmaster is accepting TCP/IP connections
Przez IntelliJ IDEA mogę się połączyć do bazy na VPSie.
  • 14
  • Odpowiedz
@dwa_pedaly: sudo lsof -n -u postgres | grep LISTEN or sudo netstat -ltnp | grep postgres should show the TCP/IP addresses and ports PostgreSQL is listening on
I domyślny port to 5432, chyba, że przy nim coś kręciłeś?
  • Odpowiedz
@dwa_pedaly: to wstaje i od razu apka javowa próbuje wołać do postgresa? może on wolno wstaje. Dodatkowo tak jak pisali wyżej - Jeżeli to jest ta sama sieć dockerowa to lepiej użyć nazwy kontenera a nie adresu IP.
  • Odpowiedz
@bmLq: okazał się że jak ustawiłem mapowanie portu kontenera to był jakiś problem i nie chciało się połączyć. Na defaultowym porcie śmiga. Będę na powoli zmieniał konfigurację tego.
  • Odpowiedz