Wpis z mikrobloga

Tak, odpowiedzią na problemy z energetyką jest budowanie bardzo drogich elektrowni w tempie którego świat nie widział. A oczywiście zrobią to firmy prywatne z dobrego serca ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

@kulturalnymarksista: W tempie normalnym, ale warto zacząć proces.
@DywanTv: Z Konfederacji liczy się max 15-20 osób. Cała reszta jest przygarnięta z różnych względów - od parytetów do braku struktur i możliwości ugrania głosów danej grupy. Przynajmniej ja tak to widzę. Program partii Korwin z 2015 jest dalej dostępny na necie, 40 stron konkretów. Polecam sprawdzić, wyszukaj w google.
@DywanTv obecnie wyłącznie PO ma szansę w starciu z pislamem. Tak wiem, dają dupy, tak wiem, też mnie #!$%@? ich kampania wyborcza i brak lidera, wiem że Schetyna to śmiech na sali. Jednak trzeba odsunąć pisowców od władzy, konfederacja to banda debili i oszołomów, którzy za paczkę szlugów zbratają się z pisiorami, lewica to lewica, Zandberg, Biedroń i spółka to kolejny gospodarczy dramat. PSL tu można sie było zastanowic do czasu zjednania
Nie ma na kogo zagłosować, młody <30 po studiach nie ma żadnych przywilejów, a same obowiązki. Najprawdopodobniej oddam pusty głos :(
@DywanTv: Lewica ma spoko program, jedyna partia, która nie sika ze strachu na myśl, że kościół jej pogrozi palcem. Przywróci handel w niedzielę i zajmie się smogiem. Nawet jak się nie znasz na gospodarce, to przynajmniej te dwie rzeczy poprawią jakość życia.
Doinformuj się gdzie oferowane są najlepsze usługi w zakresie medycyny, oraz dlaczego, o ironio, są właśnie prywatne.

@Lilulai: Czy mogłabyś podać jakieś źródło, na którym opierasz tę tezę? O ile jestem w stanie się zgodzić, że wiele systemów prywatno-publicznych (np. ten w Singapurze) faktycznie zajmuje wysokie pozycje na różnego rodzaju rankingach, to nie brakuje tam też modeli "universal public insurance system", gdzie za wszystko płaci rząd, np. w przypadku Francji czy
Lewica ma spoko program,

@janeeyrie: Lewica jest w sprawach gospodarczych bardzo podobna do PiS. Po co nam drugi rak w sejmie? Co do programu. Zniesienie 30krotności składki na ZUS zwłaszcza przy starzejącym się społeczeństwie jest skrajnie nieodpowiedzialne. Wysokie składki dają później wysokie emerytury, na które kiedyś ktoś będzie musiał zapracować.

Przywróci handel w niedzielę

Tego nie byłbym pewien. Ponoć lewica ma stać po stronie pracowników, a wolne niedziele były (i są)
@DywanTv: Konfederacja. W ostateczności PO, ale tu szału nie będzie - oni mają #!$%@? na te wybory i Grzesiu chce się dokulać do następnych. Tyle, że kosztem gospodarki, która za 4 lata już musi odczuwać szaleństwa piss.
Czy słyszałeś, żeby PiSowiec skarżył się na Gowina, Piotrowicza czy Pawłowicz? xD

Wszyscy oni głosują na swoich, bo mają w tym interes!

Trzeba być chorym psychicznie, żeby rezygnować ze swojego interesu na rzecz innych xD xD xD

@Volki: "Inteluktualisci" jak im sie wydaje nie rozumio tak prostej sytuacji jw. ;))
A dlaczego posądzam Lewice o to samo? Bo te 4 partie rządzą na zmianę od ~30 lat i tak jak beznadziejnie było - tak beznadziejnie jest do tej pory. ¯\(ツ)/¯

@Lilulai: Ludzie są za głupi, albo za młodzi żeby to sobie uświadomić i będą skazani na powtarzanie historii jeszcze przez wiele lat.

A co gorsza starsze pokolenia wyginą, ale na ich miejsca przyjdą jakieś młode partyjniaki, nazwy się pozmieniają, ale mentalność
Opowiadają się też za uproszczeniem podatków. Co to znaczy? Nie wiem, ale brzmi ciekawie.

@kulturalnymarksista: Wiosna i SLD przeciwko energetyce atomowej, chcą kupować rosyjski gaz z niemiec- bo wtedy jest bardziej demokratyczny i ponoć tańszy z pośrednikiem (OZE nie pokryje większości potrzeb). Chcą de facto pogorszyć ściągalność alimentów- kompletnie bez sensu. Do reszty punktów programu się nie odnoszę bo nie chce mi się wszystkiego analizować, ale jeśli łatwo obalić te dwa-
Koniec propagandy. Zlikwidujemy Instytut Pamięci Narodowej.

Zadania naukowe zostaną przeniesione do PAN i Archiwum

Państwowego, a funkcje śledcze przejmie prokuratura. Odpolitycznimy instytucje kultury. Zlikwidujemy Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”. Zlikwidujemy Radę Mediów Narodowych

i Polską Fundację Narodową.

XD

@DywanTv: Czemu XD? Ja też bym to wszystko likwidował, aż by huczało. Przez ostatnie lata za mocno poszliśmy w patriotyzm na pokaz, kompletnie olewając faktyczną pracę organiczną na rzecz kraju.
Dzisiaj za "patriotę"
PO to praktycznie gospodarczy bliźniak Pisu, pamiętam jak porównywałem ich programy przed poprzednimi wyborami i różnice były naprawdę niewielkie. Radykalnie za to różnią się światopoglądem.
Misja "ratowania państwa" od rządów Pis przez głosowanie na PO nie ma totalnie sensu - ci drudzy już pokazali jak to u nich funkcjonuje. Obiecywali brak podwyżek podatków - podnieśli kilkadziesiąt, na czele z VAT 23%. Najśmieszniejsze, że gospodarczo teraz stoimy lepiej - mimo rozdawnictwa Pisu.

Lewica
@DywanTv: A pewnie i tak jedynym sukcesem Lewicy byłoby wycofanie religii ze szkoły, a na leki za 5zł czy brak kolejek do specjalistów odpowiedzieliby "No przecież się nie da, bo to padnie".

Nie tak działa polityka jak to się nam wszystkim wydaje. Nie da się uszczęśliwić 38 milionów ludzi. Zawsze, żeby ktoś miał lepiej inny musi mieć gorzej. Teraz kwestia tego do której kolejki się ustawimy i na ile ta kolejka
-nie chcą zdelegalizować homoseksualizmu xDD

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2019-03-21/grzegorz-braun-chce-karac-za-homoseksualizm-biedron-powinien-trafic-do-wiezienia/

-antyszczepionkowcy na pewno nie wejdą na sejmu (wchodzą głownie jedynki), to tylko magnes na dodatkowy elektorat

Czyli przyznajesz ze to skundlona populistyczna partia.
Antyszczepionkowxy sa na listach to wystarczy
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2019-09-06/korwin-mikke-jezeli-panstwo-moze-nam-dzieci-szczepic-to-jutro-moze-nam-dzieci-zabic/
A guru ich popiera

Do tego tylko szukajac tych informacji znalazlem ze jakiś pisior do nich dolaczyl i ma w postulatach, ze jak sa gorsze zbiory to rolnicy powinni móc nawozic azotowymi poza regulaminowymi terminami. Bo
Komiczne to jest, ze na Lewice (na ktore nie bede glosowal raczej) glosowac nie mozna bo ma w programie kilka zlych rzeczy, ale jak w konfederacji tylko 15 osob z gory ma sens, jak "jest dobra bo chce robic elektrownie atomowe" ale "jest dobra bo jakis posel mowil o gazowaniu podziemnym wegla" (troche wewnetrznie niespojne poglady...) to spoko przeciez wiadomo ze ci glupsi z glupszymi pogladami nie wejdą.
Tak jakby ten sam
@Herostrates94:

Czy mogłabyś podać jakieś źródło, na którym opierasz tę tezę? O ile jestem w stanie się zgodzić, że wiele systemów prywatno-publicznych (np. ten w Singapurze) faktycznie zajmuje wysokie pozycje na różnego rodzaju rankingach,

Stwierdzenie: prywatne - ok, publiczne - nie ok, wydaje się dużym uproszczeniem.

Tak, faktycznie troszkę się rozpędziłam z tym stwierdzeniem i poszłam na lekki skrót myślowy. Mój błąd.

Co do samej opieki zdrowotnej - jest to branża
@Hatespinner:

Ludzie są za głupi, albo za młodzi żeby to sobie uświadomić i będą skazani na powtarzanie historii jeszcze przez wiele lat.

Akurat polemizowałabym na temat tego, czy istotnym elementem w tej kwestii jest wiek. Raczej chęci, ciekawość. Sama mam 21 lvl.
Nie wiem skąd takie zobojętniałe podejście w niemałym % społeczeństwa względem osób, które miałyby naszym państwem zarządzać. Przecież mają one realny wpływ na nasze życie i to nie w
@Herostrates94:

Może zacznę od tego, że nie wszystkie usługi medyczne są pokrywane przez państwo. A z tych co są, to ludzie i tak w niektórych wypadkach decydują się na prywatne odpowiedniki tych samych świadczeń (jak to u nas bywa w przypadku stomatologa czy ginekologa).

Mieszkałam w jednej z dzielnic Rzymu, więc można by się było spodziewać, że szpitale w stolicy będą sprawnie działać.
Faktycznie, co poniektóre takie były (w zakresie pediatrii
wciąż tyle osób boi się dać szanse nowym twarzom w polityce.

Aż tak przywykli do tego chorego stanu?

@Lilulai: To jest raczej mentalność w stylu 'może i gówno, ale przynajmniej własne i znane'. Poza tym większość Polaków bierze więcej niż daje, więc ich PiS nie boli.

To tak jak Polska i UE. Niby narzekają, ale wciąż siorbią benefity aż miło.
@DywanTv: #!$%@?, szkoda że Korwin się połączył z tymi fanatycznymi katolami, ale nie masz wyjścia i tak, przecież reszta to jeden #!$%@? wszystko lewactwo od pisu przez po na zanbergach i biedroniach kończąc
@Lilulai: Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Moja siostra mieszkała przez rok pod Rzymem i narzekała (z jej opowieści wynikało, że miała ku temu powody) na jakość większości usług oferowanych tam usług, od bankowości po zakładanie Internetu. Ja zapamiętałem niezbyt uprzejmą obsługę w restauracjach, aż za mocno świadomych, że są jednym z najpopularniejszych destynacji turystycznych na świecie i w ogóle nie muszą się starać.

Kraj piękny, ludzie mili, ale jest tam tyle dziwnie
@kulturalnymarksista: Tu nawet nie trzeba dokładnych wyliczeń, bo z rosnącym zadłużeniem (na dodatek prawie tylko zagranicznym) Polska w razie kryzysu wyjdzie na wichurę z gołym dupskiem. Pieniedzy z OFE już nie ma, tylko 1/3 Ukraińców chce osiedlić się u nas na stałe, coraz więcej ludzi jest biernych zawodowo ze względu na przerzuty socjalnego raka i teraz lewizna wyskakuje z pomysłami dużych, piekielnie drogich eko-inwestycji i rozszerzenia programów socjalnych, podatkami progresywnymi i
Polska nie powinna się martwić zadłużeniem, bo na tle innych państw polski dług/pkb jest całkiem niski.

@kulturalnymarksista: xDDDDDDDDDDDD Porównuj nas dalej do europy zachodniej, to fajne wnioski wyciągniesz. Zobacz sobie zadłużenie Japonii, duże co nie? Kraje które wymieniłeś mają znacznie większe zadłużenie wewnętrzne niż my.