Wpis z mikrobloga

Co dodają do kiełbas?

Zauważyłem że od kilku lat w wędlinach, i to nie tylko tych najtańszych, co raz częściej pojawia się jakiś dziwny dodatek, który sprawia, że tłuszcz prawie wcale się nie wytapia podczas smażenia.
Zamiast tego wędlina trochę się tylko zwęgla na powierzchni, jak jakiś plastik.

Pic related: Po lewej kiełbasa z Carefoora, po prawej kiełbasa z targu Od Baby.

Wie ktoś może co to za g---o? Wtedy człowiek wiedział by czego unikać czytając naklejkę.




#jedzenie #gotowanie #chemia #kielbasa
Opornik - Co dodają do kiełbas?

Zauważyłem że od kilku lat w wędlinach, i to nie t...

źródło: comment_otciv5obwtfmKCKD51Rhq9oCw7qyqdji.jpg

Pobierz
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@blogger: Tak samo, jak z piersią z kurczaka, gdy czasem zdarzy mi się kupić w biedrze. Po co dodawać oliwę, skoro i tak się ugotuje w wodzie, która z njego wypłynie ()
  • Odpowiedz
Uwaga #krakow:

Polecam budki na Starym i Nowym Kleparzu. Firma "Uduś". Najlepsze kiełbasy i wędliny. No ale ceny zaczynają się od 25zł w górę. Tyle, że to najwyższa półka!
  • Odpowiedz
Tak samo, jak z piersią z kurczaka, gdy czasem zdarzy mi się kupić w biedrze. Po co dodawać oliwę, skoro i tak się ugotuje w wodzie, która z njego wypłynie ()


@Depcio: przecież kurczak to chyba w 70% woda więc to akurat nie jest dziwne. Nawet na wykopie ktoś kiedyś to tłumaczył i test robił.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Depcio: dokładnie. Kiedyś się uparłem bo miałem jawnie w przepisie że mam usmażyć a nie ugotować więc się w-------m i stałem nad kuchenką 20min, wybierając łyżeczką stale wypływającą wodę. Pocieszenie jest takie że kiedyś się jednak kończy i idzie usmażyć
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@djofullinn: Może i masz rację , ja juZ nie wnikam bo omijam szerokim łukiem takie wyroby . Do najprzyjemniejszych nie należy przygryzienie mosiężnego śrutu . Może i p------e , ale swoje wiem i Twego zdania nie neguje .
  • Odpowiedz
@Opornik jakieś gówniane kiełbasy kupujesz, ja znalazłem takie śląskie, fajne, w Tesco, jak się je podpiecze to ładnie tłuszczyk wychodzi, a jaka dobra
  • Odpowiedz
Sporo winy we wprowadzenie w Polsce regulacji unijnych umożliwiających nastrzykiwanie wędlin fosforanami w celu zwiększenia masy produktu. Trzeba zwracać by na opakowaniu była informacja, że np. do produkcji 100 g wędliny użyto 120 g mięsa a nie na odwrót.
  • Odpowiedz
@Opornik: dlatego ogarnij pan na jutub Praktyka u praktyka i samemu zacznij dzialac. Satysfakcja z wykonanych rzeczy gwarantowana. Ja zazwyczaj przed świętami przerabiam 10-15 kg mięsa na różne wytwory i jest git.
  • Odpowiedz
@Opornik: a jakie były składniki ? generalnie dobrej jakości kiełbasy można kupić nawet w biedronce. Produkty które mają 95%+ mięsa to dobre produkty. Zdarza się jednak tak, że mięso samo w sobie jest "wodniste" - pracuję w branży. Większość kiełbas które robimy robi się na zasadzie zmielenia mięsa i wymieszaniu z przyprawami. Czasem zdarza się, że mięso jest tak "suche" że trzeba dodać kilka litrów wody aby się wymieszało jednak
  • Odpowiedz