Wpis z mikrobloga

Co dodają do kiełbas?

Zauważyłem że od kilku lat w wędlinach, i to nie tylko tych najtańszych, co raz częściej pojawia się jakiś dziwny dodatek, który sprawia, że tłuszcz prawie wcale się nie wytapia podczas smażenia.
Zamiast tego wędlina trochę się tylko zwęgla na powierzchni, jak jakiś plastik.

Pic related: Po lewej kiełbasa z Carefoora, po prawej kiełbasa z targu Od Baby.

Wie ktoś może co to za gówno? Wtedy człowiek wiedział by czego unikać czytając naklejkę.




#jedzenie #gotowanie #chemia #kielbasa
Opornik - Co dodają do kiełbas?

Zauważyłem że od kilku lat w wędlinach, i to nie t...

źródło: comment_otciv5obwtfmKCKD51Rhq9oCw7qyqdji.jpg

Pobierz
  • 44
  • Odpowiedz
@Opornik: Tak - kiedyś jak się kiełbę smażyło to wytapiał się tłuszcz, teraz wypływa woda, miesza się z tłuszczem z patelni i wszystko zaczyna się rozpryskiwać dookoła tworząc niemiłosierny syf na kuchence :/
  • Odpowiedz
To po lewej wygląda jak parowka, a nie kiełbasa


@lizakoo: w sklepach większość tych kiełbas markowych począwszy od ceny 6,99zł/kg do 28zł/kg to są produkty miesopodobne i po przekrojeniu wyglądają jak parówkowa :(. Takie dziekie czasy.
  • Odpowiedz
@blogger: To nie to. Jak tłuszcz i woda to pół biedy - bo się wytapia. Na moim zdjęciu jest dodane coś, co tą papkę wiąże, i nie można jej wytopić.

Jeszcze fajne jest jak białko dają jakieś rozpuszczone w solance - podczas smażenia wychodzi w postaci biało-szarej piany jak przy gotowaniu rosołu albo jak z jajecznicy.

DAWAJCIE PLUSY pls, żeby więcej osób przeczytało, może trafi się jakiś chemik-żywieniowiec. :)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 27
@Opornik: ta z marketu zawiera pewnie jakieś skrobiowe i sojowe wypełniacze, które na patelni zachowują się jak przy smażeniu placka z mąką. W prawdziwej kiełbie tluszcz jest w postaci kawałków smalcu i się wytapia, a w tych marketowych jest wymieszany z pozostalymi skladnikami i nie ma jak wypłynąć
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Opornik: A ja mam nie smak do kiełbas typu " z dzika " rarytas psia mać . Raz kuźwa na śrut trafiłem i wolę wpierdzielieć zmieloną budę z psem w postaci parówek "Berlinki "
Do brzegu : to z prawej to widać ,że na 50% kiełbasa , a to z lewej na 50% wyrób kielbaso podobny
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 18
@fazjoszi: ale #!$%@? gościu xD pierwsza sprawa, do dzika nie strzela się że śrutu, dwa ciężko żeby resztka po kuli czy brenece przeszła przez maszynke, a trzy załatw sobie kiełbasę z dzika od jakiegoś rzeźnika albo myśliwego, bo w sklepie masz głównie pomielonego psa z buda pozdrawiam
  • Odpowiedz