Wpis z mikrobloga

Co dodają do kiełbas?

Zauważyłem że od kilku lat w wędlinach, i to nie tylko tych najtańszych, co raz częściej pojawia się jakiś dziwny dodatek, który sprawia, że tłuszcz prawie wcale się nie wytapia podczas smażenia.
Zamiast tego wędlina trochę się tylko zwęgla na powierzchni, jak jakiś plastik.

Pic related: Po lewej kiełbasa z Carefoora, po prawej kiełbasa z targu Od Baby.

Wie ktoś może co to za gówno? Wtedy człowiek wiedział by czego unikać czytając naklejkę.




#jedzenie #gotowanie #chemia #kielbasa
Opornik - Co dodają do kiełbas?

Zauważyłem że od kilku lat w wędlinach, i to nie t...

źródło: comment_otciv5obwtfmKCKD51Rhq9oCw7qyqdji.jpg

Pobierz
  • 44
  • Odpowiedz
@Opornik: za kiełbasę trzeba sporo zapłacić, a najlepiej kupić w osiedlowym spożywczaku, bo te z marketów to jakaś masakra. Po ugotowaniu i odstawieniu wody w garku po jakimś czasie zauważyłam dosłownie kawałki jakiegoś dziwnego tłuszczu/plasteliny, które po roztarciu palcem nie przypominało niczego jadalnego. Z tanimi parówkami jest to samo. Najgorszy jest boczek, który zamiast ładnie się smażyć na własnym tłuszczyku to wylewa z siebie jakąś wodę czy galarete, która ma udawać
  • Odpowiedz