Wpis z mikrobloga

@zarowka12: Szerokość geograficzna ma zakres od 0 do 90 stopni (N i S), więc zapisuje się ją dwoma cyframi, np. 05 stopni N. Długość geograficzna ma zakres od 0 do 180 stopni (W i E), więc przyjęło się ją zapisywać zawsze trzema cyframi, np. 007 stopni E.
  • Odpowiedz
@zarowka12: Chodzi o to aby uniknąć też pomyłki - taki dobry nawyk - w marynistyce jest na to nazwa "dobra praktyka morska". Jeśli usłyszysz przez radio konkretnie "zero zero seven" masz pewność co do przekazu, a tak można gdybać czy po drodze czegoś nie usłyszano.
  • Odpowiedz
Ciekaw jestem dlaczego rybacy widzieli echo reflektora na radarze oraz potwierdzili światła?

@PMV_Norway: To pytanie nie do mnie, ja cytuje wikipedie. Ktora jest jednak lepszym zrodlem wiedzy niz Ty ze swoim wpisem na wykopie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@FortunaHej: poczytaj orzeczenia izby morskiej, bo tam jest zawarte zeznanie rybaków, na wiki tego nie znajdziesz

Wszystkich niejasności nie udało się jednak wyjaśnić.

Pierwszą z nich jest oświetlenie polskiego jachtu. W aktach sprawy możemy wyczytać, iż obejmująca wachtę Małgorzata Kądzielewska sprawdziła, czy oświetlenie jachtu jest włączone jedynie poprzez ustawienie przełączników na pulpicie. Jest to o tyle ważne, iż załoga m/v "Lady Eleny" w swych zeznaniach twierdziła, iż polska jednostka nie
  • Odpowiedz
@PMV_Norway: Bez przesady jest oki ;) a jak ktoś szuka problemu to zawsze się doczepi. GPS przyjmie bo w końcu ma ułatwiać użytkownikowi. Ale jak na AMG na egzaminie się zapomniało o tym zbędnym zerze to wykładowca potrafił za to uwalić ...

Co do samego wypadku - u mnie wykładowcy z AM opowiadali, że jedną z przyczyn był fakt, że ten jacht był mały i dodatkowo wszedł w martwe pole radaru
  • Odpowiedz
poczytaj orzeczenia izby morskiej, bo tam jest zawarte zeznanie rybaków, na wiki tego nie znajdziesz

@PMV_Norway: Znajde za to to:

Orzeczenie to zostało jednak uchylone przez Odwoławczą Izbę Morską.

To co piszesz zostalo odrzucone. Nie wiem oczywiscie dlaczego, ale skoro juz sie na nie powolujesz to powinienes chociaz wiedziec to ze zostalo odrzucone i obecnie nie ma wartosci.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@STRawny: no cóż obecnie hak wiesz za dupogodziny dostaje się papiery niestety. @FortunaHej: pisze ze zostało to za obserwowane przez rybaków, a także potwierdzili światła. Sprawa I tak nie została wyjaśniona.
  • Odpowiedz