Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 211
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 14
@NonOmnisMoriar:

Ale to, że w każdym urzędzie czy instytucji państwowej w Polsce jest symbol religii, której wysokiej rangi kapłanie powielają narrację dehumanizacji i nienawiści to to trochę taki niesmak jednak.

Niesmak to ściąganie symboli religijnych. Jak za komunizmu i Stalina
  • Odpowiedz
@Brzytwa_Ockhama: Nie no zarejestrowanych wiernych jest przytłaczająca większość w Polsce, ale takich no...wiernych to jest garstka. No i w dodatku za większość uczęszczających na Mszę Świętą odpowiadają osoby starsze, a młodsze pokolenie to jeden z najwyższych w Europie wskaźników odchodzenia od wiary ma.
  • Odpowiedz
  • 5
@NonOmnisMoriar:

Nie no zarejestrowanych wiernych jest przytłaczająca większość w Polsce, ale takich no...wiernych to jest garstka.

Ostatnio też dwa tygodnie nie byłem w Kościele. To znaczy, że nie jestem katolikiem? XD
  • Odpowiedz
@Brzytwa_Ockhama: Nie no ja zakładam, że nazwanie kogoś osobą wierzącą w Kościół Katolicki oznacza, że ta osoba faktycznie wierzy w słowa Chrystusa oraz Tradycji Apostolskiej. No i przestrzega lub chociaż stara się przestrzegać przykazań i nie popełniać grzechu. Tymczasem zdecydowana większość zarejestrowanych wiernych no raczej nie dba o to co tam sobie Kościół powie i co tam sobie jakiś papież na kiju w jakimś kościelnym dokumencie napisze.
  • Odpowiedz
  • 3
@NonOmnisMoriar:

Nie no ja zakładam, że nazwanie kogoś osobą wierzącą w Kościół Katolicki oznacza, że ta osoba faktycznie wierzy w słowa Chrystusa oraz Tradycji Apostolskiej. No i przestrzega lub chociaż stara się przestrzegać przykazań i nie popełniać grzechu

Myślę, bez przesady, że tak działa większość ludzi w Polsce. Zwyrole to zawsze margines.
  • Odpowiedz
  • 5
@NonOmnisMoriar:

Tymczasem zdecydowana większość zarejestrowanych wiernych no raczej nie dba o to co tam sobie Kościół powie i co tam sobie jakiś papież na kiju w jakimś kościelnym dokumencie napisze.

Polemizowałbym. Bardzo dużo myśli chrześcijańskiej rezonuje w społeczeństwie. Można to zobaczyć choćby na pielgrzymkach
  • Odpowiedz