Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 211
W nawiązaniu do tego wpisu - https://www.wykop.pl/wpis/43577511 - o "krzyżach wszędzie".

Czy wiecie, że jak dzieci będą się wpatrywały w krzyż przez 6 minut i 5 sekund to staną się katolikami? XD

#heheszki #bekazlewactwa #pasjonaciubogiegozartu #konserwatyzm #potwierdzoneinfo #katolicyzm #chrzescijanstwo #humorobrazkowy
B.....a - W nawiązaniu do tego wpisu - https://www.wykop.pl/wpis/43577511 - o "krzyża...

źródło: comment_E0X6u2aq9E3MQJWo09ta21mtzcg1h04X.jpg

Pobierz
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@NonOmnisMoriar:

No i na przestrzeni lat jednak ilość osób przyjmujących komunię czy uczęszczających na niedzielną mszę spada.

To fakt oczywiście. Ale myślę, że nie mogło być inaczej wchodząc w jakiś rodzaj kapitalizmu (czy to crony czy jakiś inny to sprawa dyskusji)
  • Odpowiedz
  • 2
@NonOmnisMoriar:

Ale ogólnie to ja nic do krzyża na ścianie nie mam, tylko on mi nasuwa skojarzenie z polskim episkopatem, który jest s---------y.

Nie jest s---------y, ale rozumiem, że może istnieć takie skojarzenie
  • Odpowiedz
większością

@Brzytwa_Ockhama: większością, nie 100% Rozumiem, że gdy ateistów będzie więcej (a liczba ateistów rośnie niemal w każdym cywilizowanym kraju) to też nie będziemy musieli szanować mniejszości wierzącej, tak samo jak obecnie wy nie obecnie nie szanujecie nas?
  • Odpowiedz
@orany: prześladowany? Na szczęście nie, ale ja też nie mówię o prześladowaniu katolików. Czy szczuty? Kościół jawnie atakuje ateistów, mówiąc: "Ateizm odbiera prawdę, poczucie sensu istnienia".
Moje dzieci będą miały w szkole okienka, bo religia nie jest na ostatniej lekcji i będą miały dwie godziny w tygodniu zmarnowane.
A już na pewno nie jestem szanowany, np. dzięki krzyżowi w sali parlamentu, gdzie powinna panować całkowita neutralność światopoglądowa. Czy jeśli ateistów
  • Odpowiedz
  • 2
@pan-bartolomeu-dias: Utilitas to nie jest cecha przez którą należy patrzeć na wszystko. Jak pisał jakiś żydowski filozof - "Ściana z której ściągnięto gwiazdę Dawida lub krzyż to nie ściana pusta. To ściana z której ściągnięto krzyż lub Gwiazdę Dawida" Tego się trzymajmy.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Brzytwa_Ockhama: ok. To czemu np uporczywie ściągano i zmywano pentagramy, odwrócone krzyże. Kiedyś w gimnazjum robiliśmy dynie na Halloween. Oczywiście ksiądz mówił że to święto jest zagrożeniem (sam nie popieram naśladowania Amerykanów ale dynia nikomu nie szkodzi). I z kolegami zrobiliśmy dynię-demona. Rogi, pentagramy, krzyże, język węża. I wiesz co? Ksiądz się nikogo nie spytał tylko ją wyrzucił i nasłał wychowawczynie.
  • Odpowiedz
@Brzytwa_Ockhama: jest to symbol instytucji która wymordowała kilkadziesiąt milionów ludzi. Nie chcę mieć nic wspólnego z jej "wartościami", obrzydza mnie tak samo jak swastyka, sierp i młot.
  • Odpowiedz