Wpis z mikrobloga

Czołem wszystkim!

Czy ktoś byłby zainteresowany jak w domu w miarę najprostszym sposobem zrobić pizzę w stylu neapolitańskim?

Przez wiele lat robiłem w domu pizzę szukając najlepszego przepisu - próbowałem wielu znalezionych na wykopie czy różnych stronach, próbowałem słynnego przepisu na pizzę by RS. Niestety zawsze miałem do moich wypieków jakieś ,,ale''.

Jestem jednak osobą, która jeśli chce coś zrobić dobrze to szuka informacji jak to zrobić. Udało mi się w końcu znaleźć przyczyny moich niedoskonałych pizz i teraz z ręką na sercu mogę powiedzieć, że w końcu są takie jakie chciałem. Mianowicie pizza z tego przepisu charakteryzuje się:

-cienkim ciastem pośrodku o pulchnych brzegach
-jest lekka i niezapychająca (no chyba, że zje się jej sporo ( ))
-nie jest wysuszona jak to bywa czasem w pizzeriach albo pizzach długo pieczonych w piekarniku

Nie chcę robić trailerów wpisów ale jednak szkoda mi rozpisywać się jak coś zrobić, jeśli później nikt tego nie przeczyta.

Wszystkich chętnych proszę o plusowanie tego wpisu. Postaram się przygotować wszystko jeszcze przed weekendem żeby część z was mogła już spróbować swoich sił z ,,nowym'' przepisem.

Czym ten przepis różni się od tych normalnie spotykanych?

Przede wszystkim metodą wykonania oraz ilością drożdzy.

Niżej kilka zdjęć moich ostatnich wypieków:

-pizza z pesto, mozarellą i Prosciutto
-pizza z sosem pomidorowym, konfiturą cebulową i serem kozim
-pizza z sosem pomidorowym, mozarellą, Prosciutto, liśćmi bazylii i na części Jalapeno.

Postaram się przepis napisać w taki sposób aby nie był on na zasadzie ,,prosty i tani przepis na pizzę" a w składnikach mąka z ziaren zebranych w Neapolu o godz. 15:00.

#gotowanie #jedzenie #gotujzwykopem #foodporn
źródło: comment_9heIhJCZvW86eiijyJE1zFgzX8tziQVC.jpg
  • 164
@JanParowka: To nie jest żadna specjalna mąka. To po prostu drobno zmielona i oczyszczona z drobinek mąka. Większość polskich białych mak powinno się sprawdzić identycznie.


@push3k-pro: otóż nie. Z normalnej mąki wychodzi zupełnie złe ciasto, w niczym nie przypominające pizzy. Tylko mąka oznaczona 00, często z dopiskiem, że "mąka do pizzy".
@cadmus Czemu promujesz wyroby Napoli-podobne? nie lepiej pokazać mirkom od razu jak robić prawdziwą neapolitane?

Dla zainteresowanych odsyłam do Klubu miłośników pizzy a nie tego jegomościa.

Tak w skrócie to do szczęścia potrzebujemy: dobrej maki, czasu (ponad 6h) i pieca 450-550 stopni.
specjalna mąka 00

@JanParowka: To nie jest żadna specjalna mąka. To po prostu drobno zmielona i oczyszczona z drobinek mąka. Większość polskich białych mak powinno się sprawdzić identycznie.

sa mąki z różną siłą, inaczej smakują i rosną. OO to tylko stopień zmielenia, a dochodzą jeszcze inne wartości
@VeryApe: sa mąki z różną siłą, inaczej smakują i rosną. OO to tylko stopień zmielenia, a dochodzą jeszcze inne wartości Wołaj poprawnie. Typy mąki są ustandaryzowane, tylko nazwy mają inne. https://en.wikipedia.org/wiki/Flour Różnice będą znikome. Nasza tortowa to taka sama jak zerówka wloska.


Pewnie nie słyszałeś nigdy o sile mąki (W)?
Czemu promujesz wyroby Napoli-podobne? nie lepiej pokazać mirkom od razu jak robić prawdziwą neapolitane?...


Bo nie każdy ma czas przeglądać grupę i stronę, którą opisujesz? Klub miłośników pizzy to chyba najlepsza strona i grupa na fejsie o robieniu pizzy.

Sporo osób potrzebuje jednak przepisu w miarę szybkiego z łatwo dostępnych składników. Lepiej zacząć od czegoś co i tak się spodoba niż od razu na głęboką wodę.

Zdjęcie Twojej pizzy przedstawia właśnie tak
@MG78: wystarczy piekarnik z grillem. Ustawiasz kamień pod samą grzałką i uchylasz drzwiczki tak zeby termostat nie wykrywał nagrzania do temperatury ustawionej na panelu piekarnika. Tym sposobem grzałki grzeją cały czas. Kupiłem do tego specjalnie pirometr i bez problemu można to zrobić. Wiele osób mając tylko piekarnik tak robi
@cadmus: Pizza neapolitańska to mokra szmata xD Byłem w Neapolu, znalazłem jedną z top miejscówek i uroczyście przysiadłem do jedzenia tej ich pizzy. Smakowała jak ściera do podłogi, nie dało się tego utrzymać bo ciasto było przemoczone. To było moje największe rozczarowanie kulinarne w życiu. Już wolę coś z gównosieciówki :P
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@cadmus: Ogólnie taka typowa neapolitanska powinna być na bardzo cienkim cieście bo już miałem przyjemność usłyszeć od znajomych z Neapolu całe tyrady na jej temat(ʘʘ)
A w sumie #!$%@?, I tak bym szamał ()
0.5 kg mąki
0.3 l wody
25 g świeżych drożdży
łyżka soli
trochę oliwy z oliwek jak ktoś nie lubi to nie
wymieszać i ugniatać
I macie najlepszą pizzę.
zastanawia mnie jedno. Neapolitana robiona jest ok 60 sęk w temp 400-500. Jak to ominales?:)


@mungis tak jak wyżej komus odpisałem:

wystarczy piekarnik z grillem. Ustawiasz kamień pod samą grzałką i uchylasz drzwiczki tak zeby termostat nie wykrywał nagrzania do temperatury ustawionej na panelu piekarnika. Tym sposobem grzałki grzeją cały czas.