Aktywne Wpisy
missolza +212
Shatter +38
O kurde, strefa czystego transportu w Warszawie będzie dotyczyc diesli 18+, czyli od 2006 w przyszłym roku xd ktoś se uciułał 30k na auto i go wygonią z miasta, żeby kupił sobie młodsze.
Ciekawe, co jest bardziej ekologiczne - wydłużanie czasu użytkowania produktu, czy wymiana go na produkt nowszy.
Łączna emisja dwutlenku węgla w całym cyklu życia Golfa TDI (silnik Diesla) wynosi średnio 140 g CO2/km, a w wypadku całkowicie elektrycznego e-Golfa
Ciekawe, co jest bardziej ekologiczne - wydłużanie czasu użytkowania produktu, czy wymiana go na produkt nowszy.
Łączna emisja dwutlenku węgla w całym cyklu życia Golfa TDI (silnik Diesla) wynosi średnio 140 g CO2/km, a w wypadku całkowicie elektrycznego e-Golfa
Czy ktoś byłby zainteresowany jak w domu w miarę najprostszym sposobem zrobić pizzę w stylu neapolitańskim?
Przez wiele lat robiłem w domu pizzę szukając najlepszego przepisu - próbowałem wielu znalezionych na wykopie czy różnych stronach, próbowałem słynnego przepisu na pizzę by RS. Niestety zawsze miałem do moich wypieków jakieś ,,ale''.
Jestem jednak osobą, która jeśli chce coś zrobić dobrze to szuka informacji jak to zrobić. Udało mi się w końcu znaleźć przyczyny moich niedoskonałych pizz i teraz z ręką na sercu mogę powiedzieć, że w końcu są takie jakie chciałem. Mianowicie pizza z tego przepisu charakteryzuje się:
-cienkim ciastem pośrodku o pulchnych brzegach
-jest lekka i niezapychająca (no chyba, że zje się jej sporo (✌ ゚ ∀ ゚)☞)
-nie jest wysuszona jak to bywa czasem w pizzeriach albo pizzach długo pieczonych w piekarniku
Nie chcę robić trailerów wpisów ale jednak szkoda mi rozpisywać się jak coś zrobić, jeśli później nikt tego nie przeczyta.
Wszystkich chętnych proszę o plusowanie tego wpisu. Postaram się przygotować wszystko jeszcze przed weekendem żeby część z was mogła już spróbować swoich sił z ,,nowym'' przepisem.
Czym ten przepis różni się od tych normalnie spotykanych?
Przede wszystkim metodą wykonania oraz ilością drożdzy.
Niżej kilka zdjęć moich ostatnich wypieków:
-pizza z pesto, mozarellą i Prosciutto
-pizza z sosem pomidorowym, konfiturą cebulową i serem kozim
-pizza z sosem pomidorowym, mozarellą, Prosciutto, liśćmi bazylii i na części Jalapeno.
Postaram się przepis napisać w taki sposób aby nie był on na zasadzie ,,prosty i tani przepis na pizzę" a w składnikach mąka z ziaren zebranych w Neapolu o godz. 15:00.
#gotowanie #jedzenie #gotujzwykopem #foodporn
@JanParowka: To nie jest żadna specjalna mąka. To po prostu drobno zmielona i oczyszczona z drobinek mąka. Większość polskich białych mak powinno się sprawdzić identycznie.
@push3k-pro: otóż nie. Z normalnej mąki wychodzi zupełnie złe ciasto, w niczym nie przypominające pizzy. Tylko mąka oznaczona 00, często z dopiskiem, że "mąka do pizzy".
Dla zainteresowanych odsyłam do Klubu miłośników pizzy a nie tego jegomościa.
Tak w skrócie to do szczęścia potrzebujemy: dobrej maki, czasu (ponad 6h) i pieca 450-550 stopni.
@JanParowka: To nie jest żadna specjalna mąka. To po prostu drobno zmielona i oczyszczona z drobinek mąka. Większość polskich białych mak powinno się sprawdzić identycznie.
sa mąki z różną siłą, inaczej smakują i rosną. OO to tylko stopień zmielenia, a dochodzą jeszcze inne wartości
Wołaj poprawnie.
Typy mąki są ustandaryzowane, tylko nazwy mają inne.
https://en.wikipedia.org/wiki/Flour
Różnice będą znikome. Nasza tortowa to taka sama jak zerówka włoska.
Pewnie nie słyszałeś nigdy o sile mąki (W)?
Bo nie każdy ma czas przeglądać grupę i stronę, którą opisujesz? Klub miłośników pizzy to chyba najlepsza strona i grupa na fejsie o robieniu pizzy.
Sporo osób potrzebuje jednak przepisu w miarę szybkiego z łatwo dostępnych składników. Lepiej zacząć od czegoś co i tak się spodoba niż od razu na głęboką wodę.
Zdjęcie Twojej pizzy przedstawia właśnie tak
1,5 minuty to standardowy czas przy pieczeniu w tradycyjnych piecach, gdzie temperatura wynosi 600 stopni. Jestem bardzo ciekaw i czekam :)
@MG78:
Kupiłem żeby sprawdzić czy faktycznie piekarnik wyciągnie taką temperaturę i uwaga - wyciągnie :)
@VeryApe: Dlaczego mnie nie wołasz jak piszesz do mnie?
A w sumie #!$%@?, I tak bym szamał (。◕‿‿◕。)
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez moderatora
0.3 l wody
25 g świeżych drożdży
łyżka soli
trochę oliwy z oliwek jak ktoś nie lubi to nie
wymieszać i ugniatać
I macie najlepszą pizzę.
trollujesz prawda?
@mungis tak jak wyżej komus odpisałem:
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez autora
@JanParowka: Gotowiec czy samoróbka? Z kominem czy bez? Cały czas nie mogę się zebrać do budowy lub zakupu.