Wpis z mikrobloga

Czołem wszystkim!

Czy ktoś byłby zainteresowany jak w domu w miarę najprostszym sposobem zrobić pizzę w stylu neapolitańskim?

Przez wiele lat robiłem w domu pizzę szukając najlepszego przepisu - próbowałem wielu znalezionych na wykopie czy różnych stronach, próbowałem słynnego przepisu na pizzę by RS. Niestety zawsze miałem do moich wypieków jakieś ,,ale''.

Jestem jednak osobą, która jeśli chce coś zrobić dobrze to szuka informacji jak to zrobić. Udało mi się w końcu znaleźć przyczyny moich niedoskonałych pizz i teraz z ręką na sercu mogę powiedzieć, że w końcu są takie jakie chciałem. Mianowicie pizza z tego przepisu charakteryzuje się:

-cienkim ciastem pośrodku o pulchnych brzegach
-jest lekka i niezapychająca (no chyba, że zje się jej sporo ( ))
-nie jest wysuszona jak to bywa czasem w pizzeriach albo pizzach długo pieczonych w piekarniku

Nie chcę robić trailerów wpisów ale jednak szkoda mi rozpisywać się jak coś zrobić, jeśli później nikt tego nie przeczyta.

Wszystkich chętnych proszę o plusowanie tego wpisu. Postaram się przygotować wszystko jeszcze przed weekendem żeby część z was mogła już spróbować swoich sił z ,,nowym'' przepisem.

Czym ten przepis różni się od tych normalnie spotykanych?

Przede wszystkim metodą wykonania oraz ilością drożdzy.

Niżej kilka zdjęć moich ostatnich wypieków:

-pizza z pesto, mozarellą i Prosciutto
-pizza z sosem pomidorowym, konfiturą cebulową i serem kozim
-pizza z sosem pomidorowym, mozarellą, Prosciutto, liśćmi bazylii i na części Jalapeno.

Postaram się przepis napisać w taki sposób aby nie był on na zasadzie ,,prosty i tani przepis na pizzę" a w składnikach mąka z ziaren zebranych w Neapolu o godz. 15:00.

#gotowanie #jedzenie #gotujzwykopem #foodporn
cadmus - Czołem wszystkim!

Czy ktoś byłby zainteresowany jak w domu w miarę najpro...

źródło: comment_9heIhJCZvW86eiijyJE1zFgzX8tziQVC.jpg

Pobierz
  • 164
  • Odpowiedz
@cadmus: W zwykłym piekarniku elektrycznym udało Ci się skrócić czas pieczenia do 2-3 minut? Jak?

1,5 minuty to standardowy czas przy pieczeniu w tradycyjnych piecach, gdzie temperatura wynosi 600 stopni. Jestem bardzo ciekaw i czekam :)
  • Odpowiedz
@MG78: wystarczy piekarnik z grillem. Ustawiasz kamień pod samą grzałką i uchylasz drzwiczki tak zeby termostat nie wykrywał nagrzania do temperatury ustawionej na panelu piekarnika. Tym sposobem grzałki grzeją cały czas. Kupiłem do tego specjalnie pirometr i bez problemu można to zrobić. Wiele osób mając tylko piekarnik tak robi
  • Odpowiedz
Kupiłem do tego specjalnie pirometr


@MG78:
Kupiłem żeby sprawdzić czy faktycznie piekarnik wyciągnie taką temperaturę i uwaga - wyciągnie :)
  • Odpowiedz
@cadmus: Pizza neapolitańska to mokra szmata xD Byłem w Neapolu, znalazłem jedną z top miejscówek i uroczyście przysiadłem do jedzenia tej ich pizzy. Smakowała jak ściera do podłogi, nie dało się tego utrzymać bo ciasto było przemoczone. To było moje największe rozczarowanie kulinarne w życiu. Już wolę coś z gównosieciówki :P
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@cadmus: Ogólnie taka typowa neapolitanska powinna być na bardzo cienkim cieście bo już miałem przyjemność usłyszeć od znajomych z Neapolu całe tyrady na jej temat(ʘʘ)
A w sumie #!$%@?, I tak bym szamał ()
  • Odpowiedz