Czy ktoś byłby zainteresowany jak w domu w miarę najprostszym sposobem zrobić pizzę w stylu neapolitańskim?
Przez wiele lat robiłem w domu pizzę szukając najlepszego przepisu - próbowałem wielu znalezionych na wykopie czy różnych stronach, próbowałem słynnego przepisu na pizzę by RS. Niestety zawsze miałem do moich wypieków jakieś ,,ale''.
Jestem jednak osobą, która jeśli chce coś zrobić dobrze to szuka informacji jak to zrobić. Udało mi się w końcu znaleźć przyczyny moich niedoskonałych pizz i teraz z ręką na sercu mogę powiedzieć, że w końcu są takie jakie chciałem. Mianowicie pizza z tego przepisu charakteryzuje się:
-cienkim ciastem pośrodku o pulchnych brzegach -jest lekka i niezapychająca (no chyba, że zje się jej sporo (✌゚∀゚)☞) -nie jest wysuszona jak to bywa czasem w pizzeriach albo pizzach długo pieczonych w piekarniku
Nie chcę robić trailerów wpisów ale jednak szkoda mi rozpisywać się jak coś zrobić, jeśli później nikt tego nie przeczyta.
Wszystkich chętnych proszę o plusowanie tego wpisu. Postaram się przygotować wszystko jeszcze przed weekendem żeby część z was mogła już spróbować swoich sił z ,,nowym'' przepisem.
Czym ten przepis różni się od tych normalnie spotykanych?
Przede wszystkim metodą wykonania oraz ilością drożdzy.
Niżej kilka zdjęć moich ostatnich wypieków:
-pizza z pesto, mozarellą i Prosciutto -pizza z sosem pomidorowym, konfiturą cebulową i serem kozim -pizza z sosem pomidorowym, mozarellą, Prosciutto, liśćmi bazylii i na części Jalapeno.
Postaram się przepis napisać w taki sposób aby nie był on na zasadzie ,,prosty i tani przepis na pizzę" a w składnikach mąka z ziaren zebranych w Neapolu o godz. 15:00.
@cadmus jeśli to ciasto się tak łatwo rozciąga w rękach jak te co mają we Włoszech to wolaj. Mi tylko raz takie mega elastyczne nieprzerywajace się wyszło, ale nie potrafię tego powtórzyć xD nawet robiąc z prawdziwego, włoskiego przepisu (tak tak, nie trzeba szukać zbyt dużo w internetach, ten przepis jest wpisany jako dziedzictwo narodowe do Unii czy innego gówna i jest dostępny pdf z tym jak zrobić prawdziwa pizze neapolitanska
@outkay: Rozciągliwość zależy bardzo od użytej mąki, sposobu dojrzewania i wyrastania ciasta oraz od ilości zużytej wody. Przepis o którym mówisz jest według AVPN. Wystarczy wpisać w google AVPN recipe i mamy klasyczny przepis na pizzę neapolitańską. Ja dodatkowo opiszę jak w miarę przyjemnie, bez kombinowania zrobić to w domu.
@JanParowka: To nie jest żadna specjalna mąka. To po prostu drobno zmielona i oczyszczona z drobinek mąka. Większość polskich białych mak powinno się sprawdzić identycznie.
@JanParowka: To nie jest żadna specjalna mąka. To po prostu drobno zmielona i oczyszczona z drobinek mąka. Większość polskich białych mak powinno się sprawdzić identycznie.
@push3k-pro: otóż nie. Z normalnej mąki wychodzi zupełnie złe ciasto, w niczym nie przypominające pizzy. Tylko mąka oznaczona 00, często z dopiskiem, że "mąka do pizzy".
@JanParowka: To nie jest żadna specjalna mąka. To po prostu drobno zmielona i oczyszczona z drobinek mąka. Większość polskich białych mak powinno się sprawdzić identycznie.
sa mąki z różną siłą, inaczej smakują i rosną. OO to tylko stopień zmielenia, a dochodzą jeszcze inne wartości
@VeryApe: sa mąki z różną siłą, inaczej smakują i rosną. OO to tylko stopień zmielenia, a dochodzą jeszcze inne wartości Wołaj poprawnie. Typy mąki są ustandaryzowane, tylko nazwy mają inne. https://en.wikipedia.org/wiki/Flour Różnice będą znikome. Nasza tortowa to taka sama jak zerówka wloska.
Czemu promujesz wyroby Napoli-podobne? nie lepiej pokazać mirkom od razu jak robić prawdziwą neapolitane?...
Bo nie każdy ma czas przeglądać grupę i stronę, którą opisujesz? Klub miłośników pizzy to chyba najlepsza strona i grupa na fejsie o robieniu pizzy.
Sporo osób potrzebuje jednak przepisu w miarę szybkiego z łatwo dostępnych składników. Lepiej zacząć od czegoś co i tak się spodoba niż od razu na głęboką wodę.
Czy ktoś byłby zainteresowany jak w domu w miarę najprostszym sposobem zrobić pizzę w stylu neapolitańskim?
Przez wiele lat robiłem w domu pizzę szukając najlepszego przepisu - próbowałem wielu znalezionych na wykopie czy różnych stronach, próbowałem słynnego przepisu na pizzę by RS. Niestety zawsze miałem do moich wypieków jakieś ,,ale''.
Jestem jednak osobą, która jeśli chce coś zrobić dobrze to szuka informacji jak to zrobić. Udało mi się w końcu znaleźć przyczyny moich niedoskonałych pizz i teraz z ręką na sercu mogę powiedzieć, że w końcu są takie jakie chciałem. Mianowicie pizza z tego przepisu charakteryzuje się:
-cienkim ciastem pośrodku o pulchnych brzegach
-jest lekka i niezapychająca (no chyba, że zje się jej sporo (✌ ゚ ∀ ゚)☞)
-nie jest wysuszona jak to bywa czasem w pizzeriach albo pizzach długo pieczonych w piekarniku
Nie chcę robić trailerów wpisów ale jednak szkoda mi rozpisywać się jak coś zrobić, jeśli później nikt tego nie przeczyta.
Wszystkich chętnych proszę o plusowanie tego wpisu. Postaram się przygotować wszystko jeszcze przed weekendem żeby część z was mogła już spróbować swoich sił z ,,nowym'' przepisem.
Czym ten przepis różni się od tych normalnie spotykanych?
Przede wszystkim metodą wykonania oraz ilością drożdzy.
Niżej kilka zdjęć moich ostatnich wypieków:
-pizza z pesto, mozarellą i Prosciutto
-pizza z sosem pomidorowym, konfiturą cebulową i serem kozim
-pizza z sosem pomidorowym, mozarellą, Prosciutto, liśćmi bazylii i na części Jalapeno.
Postaram się przepis napisać w taki sposób aby nie był on na zasadzie ,,prosty i tani przepis na pizzę" a w składnikach mąka z ziaren zebranych w Neapolu o godz. 15:00.
#gotowanie #jedzenie #gotujzwykopem #foodporn
Być może dlatego nie wyszło jak trzeba.
@cadmus: Skończcie z takim pisaniem zasrani atencjusze, jak content wpisu będzie dobry to się sam obroni i przeczyta go dużo osób
@JanParowka: To nie jest żadna specjalna mąka. To po prostu drobno zmielona i oczyszczona z drobinek mąka. Większość polskich białych mak powinno się sprawdzić identycznie.
@push3k-pro: otóż nie. Z normalnej mąki wychodzi zupełnie złe ciasto, w niczym nie przypominające pizzy. Tylko mąka oznaczona 00, często z dopiskiem, że "mąka do pizzy".
Dla zainteresowanych odsyłam do Klubu miłośników pizzy a nie tego jegomościa.
Tak w skrócie to do szczęścia potrzebujemy: dobrej maki, czasu (ponad 6h) i pieca 450-550 stopni.
@JanParowka: To nie jest żadna specjalna mąka. To po prostu drobno zmielona i oczyszczona z drobinek mąka. Większość polskich białych mak powinno się sprawdzić identycznie.
sa mąki z różną siłą, inaczej smakują i rosną. OO to tylko stopień zmielenia, a dochodzą jeszcze inne wartości
Wołaj poprawnie.
Typy mąki są ustandaryzowane, tylko nazwy mają
Pewnie nie słyszałeś nigdy o sile mąki (W)?
Bo nie każdy ma czas przeglądać grupę i stronę, którą opisujesz? Klub miłośników pizzy to chyba najlepsza strona i grupa na fejsie o robieniu pizzy.
Sporo osób potrzebuje jednak przepisu w miarę szybkiego z łatwo dostępnych składników. Lepiej zacząć od czegoś co i tak się spodoba niż od razu na głęboką wodę.
Zdjęcie Twojej pizzy przedstawia właśnie tak