Wpis z mikrobloga

@funthomas: Sprawdź lepiej ten swój bank, bo jednak trudno mi uwierzyć, że ci przeliczy ładnie hrywny. Idea Revoluta polega na tym, że masz kasę w złotówkach, a on ci przelicza po aktualnym kursie zakupy w 120 czy ilu tam walutach (w tym w hrywnach). Kurs jest dobry, ale jeśli jedziesz do Lwowa, to tam w kantorach będzie lepszy kurs złotówki. W Kijowie już niekoniecznie.
  • Odpowiedz
@Nemrod: tylko czy to nie jest tak, że skoro mam np kartę Visa czy tam Mastercard to hrywny najpierw są przeliczany na EUR/$ a później na złotówki? Chciałbym uniknąć podwójnego przewalutowania.
  • Odpowiedz
@Nemrod: tylko czy to nie jest tak, że skoro mam np kartę Visa czy tam Mastercard to hrywny najpierw są przeliczany na EUR/$ a później na złotówki? Chciałbym uniknąć podwójnego przewalutowania.

@funthomas: @Nemrod: w pekao sa jest to przeliczane na zlotowki przez mastercard i nie ma zadnej dodatkowej prowizji. w alior banku po wlaczeniu korzysci korzystnego przewalutowania masz przewalutowanie na USD po kursie mastercard a pozniej
  • Odpowiedz
@rtg_: Tylko właśnie masz ten totolotek w banku po jakim kursie i co ci będzie przeliczał. Mój przeliczał mi korony czeskie na dolary, a te na złotówki. Wolę Revoluta, który pokazuje dokładnie ile zapłacę w tym momencie i mogę ten kurs porównać np. z sąsiednim kantorem. Dodatkowym plusem jest wypłata gotówki z bankomatów.
Jeśli ktoś chce mieć pewność przeliczania po kursie mastercard, to niech bierze Curve.
  • Odpowiedz
Tylko właśnie masz ten totolotek w banku po jakim kursie i co ci będzie przeliczał.

@Nemrod: no wlasnie nie, bo masz zapisane w regulaminie. i tak jak powiedzialem - pekao ma cala transakcje przewalutowana po kursie mastercard - gdzie orientacyjny kurs mozna sprawdzic online. a dodatkowym plusem jest wyplata gotowki z bankomatow bez zadnej prowizji 2% jak to jest w revolucie po przekroczeniu limitow
  • Odpowiedz
Masz konto w PKO.

@Nemrod: nie pko a pekao. a w revolucie nie trzeba czytac? jak nie czytasz to cie golą 2% w weekend na niektórych walutach i nawet o tym nie wiesz
  • Odpowiedz
@Nemrod: poza tym piszesz to tak jakby kazdy musial korzystac ze swojego jednego jedynego banku i nie mogl zalozyc dodatkowego konta bankowego
  • Odpowiedz