Wpis z mikrobloga

K---a. 1,22/kwh.

Żona już odłączyła suszarkę do ubrań, planuje zmniejszyć pranie i wyzywa mnie za nie gaszenie światła (nie dociera, że 5w żarówka g---o zużywa). Chyba lodówkę odłączę i wystawię rzeczy na parapet a zamiast piekarnika będę używał jakiegoś gówna na gaz.

Tak się nie da żyć.

#prad #rachunki #boldupy #gorzkiezale #pieniadze
ChickenDriver2 - K---a. 1,22/kwh. 

Żona już odłączyła suszarkę do ubrań, planuje zmn...

źródło: Messenger_creation_9E184493-6E7F-4AF7-9147-BAA7615A86A2

Pobierz
  • 83
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Polinik: TV max 1h do 1,5h dziennie (bajki dla dzieciaka i raz na jakiś czas oglądam F1) Myślę, że większość żre piekarnik, bo dużo piecze, bo zdrowiej niż smażyć (płyta jest na gaz), lodówka z 2004 to pewnie rocznie z 1000 KwH (nie mam pojęcia ile) no i wiadomo pralka no i suszarka kilka razy w tygodniu. Szczególnie suszarka robi swoje. Piec prąd używa tylko do elektroniki, która nim steruje
  • Odpowiedz
lodówka z 2004 to pewnie rocznie z 1000 KwH (nie mam pojęcia ile)

@ChickenDriver2:
Lodówka to pewnie grosze.
Nie wiem jaką masz, ja mam 10-letniego Indesita i pobór prądu i koszt jak na picrel. Koło 14-15 PLN, 11-12 kWh miesięcznie.

Ale piekarnik to dobry trop.
Polinik - >lodówka z 2004 to pewnie rocznie z 1000 KwH (nie mam pojęcia ile)

@Chicke...

źródło: lodówka

Pobierz
  • Odpowiedz
@ChickenDriver2: zużywasz 8 kWh dziennie? Ja w rodzinie 2+2 w bloku gdzie wszystko jest na prad (poza ogrzewaniem) zużywam trochę ponad 4. I nie oszczędzam za bardzo na niczym.

PS. Doczytałem, wychodzi, że faktycznie piekarnik i suszarka do prania zżera u Ciebie połowę pradu.
  • Odpowiedz
  • 30
Przecież to masz płatność za dwa miesiące, od września do listopada. Tak więc wychodzi około 290 za miesiąc.
  • Odpowiedz
Lodówka to pewnie grosze.

@Polinik: lodówka to może być nawet i średnio od 20 do 60 kWh na miesiąc, więc niekoniecznie. Jak już powoli siada to i nawet 100 kWh może zjeść... W ciemno obstawiam lodówka + piekarnik jako combo które bierze najwięcej. Najłatwiej założyć watomierz na gniazdko i zobaczyć ile bierze lodówka, piekarnik, ile na tydzień bierze pralka i suszarka itp. łatwiej będzie albo wymieniać albo ograniczać zużycie.
Przykładowy
  • Odpowiedz