Aktywne Wpisy
MarekKucharz +6
Słuchajta hopy jest problem. Właśnie wróciłem do polszy po 10 latach w UK i o dziwo mój „credit score” „historia kredytowa się polepszyła w moim angielskim banku (nie wiem jakim cudem ale mogę wziąć „overdraft” na £1800 funtów !!! Raczej do UK wracać nie zamierzam więc co teraz robić? Wsiąść to i nie spalacac ? A co jak będę chciał wrócić? Wpuszczą mnie jak mam „settled status” ?? I czy będą mnie

ijones +52

Mam porysowany samochód który mogę sprzedać za 5 tysięcy. Płacę lakiernikowi za polakierowanie go aby móc go sprzedać w lepszym stanie za więcej. Powiedzmy że lakierowanie kosztowało 500 zł, a po zrobieniu tego samochód już pójdzie za 6 tysięcy. Czy to znaczy że wyzyskałem lakiernika, bo dostał tylko 500 zł gdy wartość dodana jego pracy wyniosła 1000 zł?
#antykapitalizm #socjalizm
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Laborystyczna_teoria_warto%C5%9Bci?wprov=sfla1
@snusmumriken90: a już ten sam lakiernik robiący dokładnie to samo, tylko w jakiejś fabryce już tworzy dobra?
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
W fabryce ,gdzie lakiernik maluje , te dobro dopiero powstaje WSPÓLNYMI siłami.
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@snusmumriken90: niepolakierowany samochód z fabryki jest już niczyj?
Z punktu widzenia lakiernika nie ma znaczenia czy samochód powstał 5 minut temu, czy 5 lat temu, bo ma do zrobienia to samo.
@Rub3n: Osobiście (jako też lewak) mam trochę inną definicję wyzysku niż wszystko
Jak się mylę to niech mnie jakiś marksista poprawi.
To z czego utrzymać księgową czy obsługę prawną?