Wpis z mikrobloga

#iot #java #js #mqtt #linux #webdev #raspberrypi #arduino #esp8266

szukam punktu zaczepienia ws projektu - mam żaglówkę i chciałbym dane które wyciągam z sonara (zacznijmy od głębokości) wrzucać do bazy danych na serwerze (np co 1sek) i prezentować pozycję żaglówki na mapie (np google) i prezentować tam również wykres głębokości. ktoś coś?
  • 7
  • Odpowiedz
@JamesMoriarty: hardware i dane mam - chodzi mi tylko o prezentacje web tych danych z odświeżaniem np 0,5-1 sek na mapie np google.

wiem że google oferuje coś takiego ale nie wiem jak to ugryźć.

chciałbym mieć domenę gdzie będzie właśnie prosty dashboard, mapa i wykresy w czasie rzeczywistym
  • Odpowiedz
@tmekuu: Zależy jaki masz dokladnie ten sonar/czujnik głębokości (jaki ma interfejs/jak zczytac z niego dane) ale mogłbys napisac skrypt Bashu/Pythonie ktory bedzie zczytywal wartosci z czujnika i pchał te dane np co sekunde do Influxa (to jest po prostu insert jak w kazdej innej bazie) a pozniej InfluxDB nawet w GUI mozesz dodac jako data source w Grafanie.
Nie jestem dokladnie pewien co masz na mysli z pluginem map realtime
  • Odpowiedz
@DocEmmettBrown: @JamesMoriarty: no - ja dalej walczę :) próbowaliście mi pomóc to też wam pomogę :)
jestem na tropie - najciekawsze okazały się narzędzia dostarczane przez #mapbox - #kepler.gl - #reactmapgl i #visgl - co ciekawe nie wiedziałem że uber jest tak zainteresowany rozwijaniem technologii

teraz muszę się cofnąć i do etapu przesyłania danych aby uruchomić grafanę
  • Odpowiedz