@snwptest bo na ropę to są traktory a nie samochody. I od już dobrych paru lat koszty eksploatacji diesla przekroczyły koszty eksploatacji benzyniaka. Samochody osobowe z silnikami diesla to ślepy zaułek motoryzacji. Cieszę się, że nadchodzi ich koniec.
albo jak cywilizowany człowiek nie pchać się w diesla
@terr0r_dr0ne: Niestety, wystarczy wejść na pierwszy lepszy portal z ogłoszeniami żeby zobaczyć, że większość oferowanych aut to diesle, w dodatku są zazwyczaj sporo tańsze od zwykłych benzyn (na pośrednim wtrysku).
@panczekolady skądś się ta niższa cena bierze, prawda? Ale to tak jak z promocjami w supermarkecie. Wystarczy, że coś jest tańsze o kilka groszy to zejdzie na pniu. To nic, że np. termin przydatności wynosi "pół godziny".
@snwptest z perspektywy laika samochodowego wiem jedynie, że gdy mieliśmy diesla i mąż zaczynal zdanie "kochanie bo w samochodzie..." to już się bałam ile znowu trzeba będzie wydać. Odkąd mamy benzynę + LPG to poza podstawowa eksploatacją w ogóle nie wiem że mamy samochod.
Wystarczy, że coś jest tańsze o kilka groszy to zejdzie na pniu.
@terr0r_dr0ne: W tym przypadku jest jednak nieco inaczej. Używane diesle są z reguły sporo tańsze, dużo mocniejsze, a w dodatku można im w łatwy sposób jeszcze zwiększyć moc programem.
@Palukczo dzisiaj panewki to elementy eksploatacyjne za 600 zł wymienisz zanim się obrócą zapytaj właścicieli passat ów 105 KM xd. Poza tym olej zmieniaj co 10 tys i będzie git.
@snwptest: ale mnie teraz załamałeś... jezdze obecnie w203 c klasą w benzynie. Cos sie tam psuje, bo stare wozidło a serwis kosztuje krocie ale zawsze mnie do domu dowiozl nawet jak padła przepływka.. wlasnie chcialem to auto zmienic na cos pewniejszego i padlo na obize 1.6tdi. Na szczescie jewzcze nie kupilem chociaz szukam od dluzszego zasu
@snwptest jak ci powiedzą że gruszka padnięta i całe turbo będą chcieli wymieniac( bo nie występuje osobno ) to nie daj się , na allegro można kupić nową gruszkę
@snwptest: Nieraz możesz dbać a i tak coś walnie, jednak auto mimo 100 dziennie w mieście się porusza, moja rada to przy zmianie auta pomyśleć nad benzyna, ewentualnie z LPG (mój szef sam jeździ na benzyniaku)
Dod że auto dbanie, nigdy nie pałowane na zimnym, zero ciężkich ładunków, zero pod górkę,od ostatniej wymiany wtrysku na nowy w 2016 r. przejechało bezawaryjnie ok 80tys km,ciągle tankowane Vervą z dodatkiem Skydd BlackArrow uszlachetniacza do diesli wg zaleceń producenta (10ml na każde 10 L paliwa)
@snwptest: Pierdzielisz się z nim jak z małym dzieckiem, a to tylko samochód. Więcej pieniędzy wsadzasz niż jeździsz ¯\_(ツ)_/¯
Po prawie 14 latach życia w Krakowie wyjeżdżam sobie właśnie do Szczecina (gdzie m.in. będę mógł już otwarcie wyjść na dwór, w tym nad morze haha). Rzućcie ze dwa plusiki na dobry początek (。◕‿‿◕。)
Czekam na lawetę .
350km od domu. 350 km do celu. ¯_(ツ)/¯
Seat Ibiza 2011 1.6 TDI (141tys.km przebiegu) w 2016 już jebnął jeden wtrysk, identyczne objawy. Naprawa (nowy wtrysk) adaptacją programowanie i robocizna + nowy wtrysk =1800zl.
Kończy się moja wiara w diesle. ¯_(ツ)/¯
#motoryzacja #samochody
źródło: comment_rsUZiZ3aqr0byyHXLhksX5xuxqEYFsaU.jpg
Pobierz@snwptest: Trzeba było brać auto, do którego można regenerować wtryski za 600-800 zł za sztukę ¯\_(ツ)_/¯
@terr0r_dr0ne: Niestety, wystarczy wejść na pierwszy lepszy portal z ogłoszeniami żeby zobaczyć, że większość oferowanych aut to diesle, w dodatku są zazwyczaj sporo tańsze od zwykłych benzyn (na pośrednim wtrysku).
Komentarz usunięty przez autora
@terr0r_dr0ne: W tym przypadku jest jednak nieco inaczej. Używane diesle są z reguły sporo tańsze, dużo mocniejsze, a w dodatku można im w łatwy sposób jeszcze zwiększyć moc programem.
@Zielony34
@rabarbarowyStraznik
@zxc0 nie wiem. Raczej nie. Ruszaliśmy dziś
@snwptest: Pierdzielisz się z nim jak z małym dzieckiem, a to tylko samochód. Więcej pieniędzy wsadzasz niż jeździsz ¯\_(ツ)_/¯
Jak ma się zepsuć to
Komentarz usunięty przez autora