Wpis z mikrobloga

Widzisz ogłoszenie o pracę na urzędniczym stanowisku za kwotę 5x lub 10x niższą wynagrodzenia miesięcznego? Np inżynier czegoś tam za 3000zł brutto?
Już tłumaczę.
Jest to oferta przygotowana pod konkretną osobę. Nikt się na takie coś zwykle nie zgłosi, skoro w innym miejscu z pocalowaniem ręki dostanie na start 5x tyle.
Ale jak już zgłosi się ta "wybrana" osoba to uwaga... po trzech miesiącach okresu próbnego stawka wynagrodzenia to nie 2600zł na rękę a np już godne 12000zł na rękę.

Dlaczego o tym piszę? Bo wielokrotnie widziałem znaleziska o tej tematyce, że wojsko czy inny urząd szuka frajera za 1700zł netto.
Otóż ten "frajer" jest przygotowany na 3 miesięczną wegetacje. Tak się robi od lat.

Jak będzie zainteresowanie to za kilka dni napiszę Wam o przetargach a dokładniej to przygotowaniu przetargu pod konkretne firmy lub firmę.
A gdyby coś to utworzę własny tag o takich tematach, układach itd.

#ciekawostki #praca #urzedasstory
  • 46
@elementbn najlepsi są idioci, którzy składają przetargi i zamiast opisać parametry sprzętu, tworzą własny xD i składają nieistniejące urządzenia xd bo w jednym podobał im się jakiś parametr, w drugim też a inny dodali sami xD
@UberKatze co chwila są takie znaleziska i są tony komentarzy, że w tym kraju nigdy nie będzie dobrze. Nie wiem gdzie to opisane było. Ja znam osobiście to od zaplecza.

@xzxzz budżetówka budżetówce nie równa. W szkole sprzątaczka ma 1700zł netto, druga "znajoma" ma 2400zł netto bo ma dodatki za sprzątanie terenu. Jednak teren sprzątają wszystkie.

@januzi można unieważnić przetarg z jakiegoś tam powodu.

@Narrorek odpowiedź wyżej.

@WrzodJestPrawdziwymWybranym unieważni się przetarg z
@elementbn: tak w skrócie to tak. Rozwinę delikatnie, ale tematu napewno nie wyczerpie. Aby startować w postępowaniu trzeba spełnić odpowiednie wymagania nie tylko przedmiotowe (produkt /usługa o określonych parametrach) ale również podmiotowe (tj wykonawcy musi je spełniać) takie jak : 1.zdolność finansowa, 2.doświadczenie, 3.potencjał kadrowy. Masz wymagania np:
1. musi posiadać środki na koncie lub poręczenie na środki w wysokości miliona złotych. 2.Musi posiadać referencje na analogicznie zamówienia w ilości 3
@Zarzutkakke: widzisz ogłoszenia o pracę za takie kwoty? Już tłumaczę. Na 90% obszaru Polski tzw rynek pracownika to mit. Z pocałowaniem ręki kwoty 10x wyższe dla inżynierów? Kurcze, skąd w takim razie biorą się w Polsce ludzie, którym chce się w ogóle wstać rano za mniej niż 4k na rękę? I to po studiach. Mój kraj jednak taki piękny. Podałeś kwoty, których nie zarabiają nawet prezydenci miast, ani prezesi spółek. Fantazja
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@tenwyklety: teraz nie przystępujemy do przetargu bo oferent by chciał by wykonawca wykazał zrealizowanie zamowienia za kwotę min 150tys dla 5 klientów gdzie kupowane oprogramowanie jest w modelu saas czyli na abonament i klienci za używanie go płacą rocznie no 10k. Nie ma cuda by sprzedać to za 159tys dla jednego klienta chyba że jest się sygnity Comarch albo inna wielką firma
@Zarzutkakke:
https://www.muratorplus.pl/biznes/raporty-i-prognozy/zarobki-w-nadzorze-budowlanym-ile-zarabia-inspektor-nadzoru-budowlanego-aa-NsGt-rW2X-7GLj.html
Ja tylko dodam, że zarobki inspektora nadzoru budowlanego poniżej 3 tysięcy brutto to w Polsce norma, są przykłady osób, które jako powiatowy inspektor budowlany zarabiają 2800 brutto, tj. 2 tys. netto
.
Więc już Tobie tłumaczę, że inżynier "czegos tam", o czym wspominasz, nie będzie zarabiać 15 tys. brutto, ponieważ w Głównym Urzędzie Nadzoru Budowlanego zarabia się przeciętnie 4171 zł , całkowita wartość jest o 2tys. większa (premie etc.
@Prusti nie podałem konkretnych kwot a przykłady. To, że jedni po studiach idą pracować w kfc to nie znaczy, że wszystkim taka stawka odpowiada. Ja po szkole pracowalem za 5.50zł na godzine i miałem o 50gr więcej od pozostałych. Są to czasy kiedy powoła wykopu szła dopiero do przedszkola.
@Zarzutkakke: normalnie ludzie bez zarzutkowania zgłaszają się na takie ogłoszenia, bo ta praca po prostu jest spokojna. Nie każdy na pierwszym miejscu stawia hajs i godzi sie na niego autentycznie #!$%@? i to po wiecej niz 8h.

@UltimateCraving ale wiesz ze mozna pracowac w fajnej firmie bez "#!$%@?" i zarabiac duzo wiecej niz w urzedzie? W duzych miastach do urzedu ida Ci co nie dostali sie do korpo bo np nie
  • 0
@borjaki: nie chodzi o nieprzedluzenie umowy, a niechec ze swojej strony do zostania tam dluzej z uwagi na zbyt ciezki #!$%@? :) umowmy sie, wiekszosc osob w moim zawodzie zapieprza po godzinach za jakies grosze jeszcze gorsze niz urzędowe
  • 1
@Zarzutkakke: Znałem gościa, który od lat robi jako zleceniowiec czy tam inne dzieło dla urzędu. Co roku robią zapytania ofertowe na jego usługi i w sumie to on sam podawał maile swoich kolegów, żeby dawali wyższą stawkę za swoją pracę, aby jego oferta jako najniższa wygrywała.

Koleś miał wielki problem jak raz zadzwonił do swojego dalszego, już starego, znajomego tłumacząc o co chodzi, a ten stwierdził, że niska stawka mu odpowiada
@Zarzutkakke: przeciez to jest oczywiste a wykpki nie wiedza jak dziala swiat wokol nich, zwlaszcza j nas w kraju xD zyja w bance gdzie wszystko jest idealne, tak jak napisane itd
Wszedzie sa kombinacje nie tylko w urzedach, i to lepsze od takich prostych