Wpis z mikrobloga

• 738
Jeżdżę pociagiem często z takim niewidomym panem. Jak jeździłam autobusem, to jeździłam z niewidomą pania. Dzisiaj widzę ich razem. Otoz oni są razem i mają dziecko. Nie zgadniecie jakie. Tak, niewidome.

:||||||| zastanawiam się po cholerę ludzie produkują kolejnych ludzi, o których wiadomo już przed poczęciem, że będą mieć ciężko.

#antynatalizm
  • 170
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dziecko od 20 minut płacze

To jest nic innego, jak frustrowanie dziecka poprzez niezaspokajanie jego podstawowych potrzeb, bardzo prosta droga do zaburzeń, problemów emocjonalnych i społecznych.

xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Nie miałeś nigdy dzieci, prawda? Bo wiesz, że dzieci zdrowych rodziców też czasem płaczą 20min i niewiele/nic nie można z tym zrobić?
  • Odpowiedz
@kraglapyrka:

związek chociażby kobiety z niedoczynnością tarczycy z męzczyzną chorym na astmę to jednak coś innego niż związek dwójki schizofreników

Racja, jednak winnym tego jest rozwój medycyny i postęp społeczny. Nie doszłoby do tego, gdyby chore dzieci umierały przy porodzie lub były zrzucane ze skały a ludzie chorzy psychicznie spędzali całe życie zamknięci w piwnicy ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@nicari: lepiej urodzić się ślepym, niż tracić wzrok, co niestety wiem z własnej praktyki.
Jeżeli dziecko dorasta już jako niewidome, to będzie w dużej części żyło tak jak reszta ludzi.
  • Odpowiedz
@AnarchoKapitolizm: Chyba zupełnie nie rozumiesz moich intencji. Nikt nie powinien być zamykany w piwnicy. Ani schizofrenicy, ani niewidomi, ani kulawi, ani ci z zespołem Downa, nikt. Wszyscy zasługujemy na możliwość życia w społeczeństwie wedle naszych sił. Ale między zamykaniem w piwnicy i rozmnażaniem się jest całe spektrum. Jeśli mówię "ja na ich miejscu nie zdecydowałabym się na dziecko. To co robią jest skrajnie egoistyczne" nie mam na myśli "ja na
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@To_ja_moze_pozamiatam: ale drogi Panie, typowy antyanalista jest typowy - beee, bo ludzie się rozmnażają, beee.
C--j tam, że pewnie o tym wiedzieli, że to dziedziczne i zawczasu rozmawiali o tym - przyjdzie jakiś random do autobusu, zobaczy coś, co mu nie pasuje, więc nawet nie powie im tego w twarz, tylko napisze w internecie, żeby nie mogli przeczytać.
To już 1000000x bardziej wolę, żeby w społeczeństwie były takie dzieci, jeśli
  • Odpowiedz
@Kleki_Petra: Swoim cytatem potwierdzasz to co napisałem.
Jeśli napisała, że rodzicę będą mieli ciężko się nim zajmować to napisała to później (całości wątku nie czytałem) a ja odnoszę się akurat do kwestii w pierwszym poście (tylko).
Dalej mylisz te dwie sprawy. Ja nie pisałem o trudnościach wynikających z niepełnosprawności w zajmowaniu się dzieckiem. Ty o tym piszesz i nawiązujesz do mojej wypowiedzi co nie ma sensu.
Podsumowując: jeśli są dwa
  • Odpowiedz
@kinderjajo ale co z tego, że oni sobie dadzą radę z odpowiedzialnością? To w ogóle nie o to chodzi.
Jak z X lat dziecko rozgoryczone zapyta ich czemu się zdecydowali na ciążę to odpowiedzą "czuliśmy, że damy radę"? Na bank go to pocieszy
  • Odpowiedz
@nicari Jesteś tak pustą osobą że aż zrobiło mi się przykro.

Podejdź i zapytaj czemu się zdecydowali. Mogli wpaść. Mogli adoptować to dziecko. Mogło być niskie ryzyko że dziecko będzie ślepe. Mogą być szczęśliwi mimo ślepoty, a tylko zdrowi ludzie myślą że to tragedia.

Takie poglądy jest mega łatwo wyrażać w internecie. Ale boisz się podejść i im to powiedzieć bo możesz zostać zgaszona, uznana za chamską albo wścibską, więc pozostaje
  • Odpowiedz
@Kleki_Petra:

Ad hominem.

Wybacz, ale dla rodzica zdziwienie, że "ktoś nie może uspokoić dzieciaka mimo błahego powodu/braku powodu, dla którego płacze" wzbudza tylko uśmiech. Uwierz mi na słowo: tak się zdarza i to bardzo często, nie tylko wśród niewidomych.
  • Odpowiedz
@kraglapyrka: To niestety twoje poglądy dyskryminują innych ludzi oraz kłócą się z tym, że obecnie wychowuje się ludzi w tolerancji i przekonaniu, że wszyscy są równi i mają takie same prawa i szanse. Powstają różne szkoły, czy grupy wsparcia, na których ludzie chorzy, czy kalecy mogą poznać podobnych sobie, nawet założyć z nimi rodzinę i żyć jak normalny człowiek.
Z drugiej strony kilka lat temu w sprawie dla reportera widziałem
  • Odpowiedz
@nicari: zastanawia mnie ile to dziecko ma lat skoro slepota wrodzona Lebera staje się w pełni rozwinięta około 20 roku życia? Czy to nie przypadkiem historyjka z palca wyssana?
  • Odpowiedz
Jak z X lat dziecko rozgoryczone zapyta ich czemu się zdecydowali na ciążę to odpowiedzą "czuliśmy, że damy radę"? Na bank go to pocieszy

Stopień rozgoryczenia/szczęścia, nie zależy od stopnia sprawności. Rozgoryczone życiem są czasem osoby, którym pozornie niczego nie brakuje.

@Spajkodron3000:
  • Odpowiedz
@nicari: pięknie pokazałaś brak znajomości tematu. Co innego stracić wzrok a co innego nie widzieć od dziecka. Dla niego brak obrazu jest normalny tak jak dla nas brak super czułego węchu czy słuchu.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@To_ja_moze_pozamiatam:

Jeżdżę pociagiem często z takim niewidomym panem. Jak jeździłam autobusem, to jeździłam z niewidomą pania. Dzisiaj widzę ich razem. Otoz oni są razem i mają dziecko. Nie zgadniecie jakie. Tak, niewidome.

:||||||| zastanawiam się po cholerę ludzie produkują kolejnych ludzi, o których wiadomo już przed poczęciem, że będą mieć ciężko.

Z tego postu wynika tylko tyle, że będą mieli ciężko, bo wszyscy są niewidomi. Nie że jedna osoba, nie
  • Odpowiedz
@nicari: Nie wiem, może dlatego, że mogą i chcą prowadzić normalne życie? Może mają wsparcie od przyjaciół i rodziny? To, że ktoś jest niewidomy to oznacza, że ma żyć jak warzywo, bo według Ciebie życie jest ciężkie? Teraz jest duże wsparcie dla osób niewidomych, są fundacje, które pomagają znaleźć pracę i funkcjonować jak inne osoby, które widzą. Co za w ogóle za myślenie: JAK ONI MOGOM??!!111

Mało to ludzi utalentowanych
  • Odpowiedz