Wpis z mikrobloga

Spotkaliście się z tym, że dostawca usług bankowych wymaga od was listu motywacyjnego czemu chcecie przelać swoje pieniądze na inne konto? No ja do dzisiaj też nie.

Zastanawiam się czy #aionbank już do reszty upadł na głowę czy weszła jakaś dyrektywa unijna?

#finanse #bankowosc #afera #bank #banki
trololo55 - Spotkaliście się z tym, że dostawca usług bankowych wymaga od was listu m...

źródło: Capture

Pobierz
  • 102
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@trololo55: Dalej zakładajcie konta w jakiś c-------h bankach, to będzie mniej zdziwienia. Ile oszczędziłeś na prowadzeniu konta w tym banku w porównaniu do kont w innych bankach np. PKO BP?
  • Odpowiedz
@trololo55: Jak dla mnie dobry prawnik mógłby tutaj ugrać pare groszy. Mogą blokować przelew jeżeli istnieje podejrzenie że to jakieś finansowanie terroryzmu albo oszustwo, ale po potwierdzeniu przez Ciebie (lub do czasu wyjasnienia) to wlasnie w tym momencie nielegalnie przetrzymują Twoje srodki ktorych jestes wlascicielem. Odsetki za coś takiego zgarniesz na pewno, czy coś więcej to już prawnik :)
  • Odpowiedz
@trololo55: Jak wpadłeś w jakiś filtr anti-money-laundering to się nie dziw. Ja wykonuje fchuj przelewów między swoimi kontami, bo regularnie korzystam z promocji na konta oszczednosciowe i nigdy mi sie nie zdarzyło, ale znajomi co świrują z kryptowalutami miewali problemy. Takie regulacje unijne.

Jeśli wysyłasz na inne swoje konto, to po prostu napisz im że wypłacasz oszczędności i tyle.

Jeśli to jakieś ciemne interesy, to zastanów się czy warto się
  • Odpowiedz
ale wtedy dzwoni pracownik banku i potwierdza przez telefon ten przelew, a nie dopytuje o cel.

@telemach20: Przecież przez telefon też potwierdzaja cel (tutaj robią to przez czat) a nie pytają czy to twój przelew. To jest zabezpieczenie przeciw praniu pieniędzy a nie sprawdzanie czy ktoś kto używa konta ma do tego prawo.

O ile nie jest to do krajów gdzie ciężko przelać hajs to wskazanie faktury itp i leci
  • Odpowiedz
Dalej zakładajcie konta w jakiś c-------h bankach, to będzie mniej zdziwienia. Ile oszczędziłeś na prowadzeniu konta w tym banku w porównaniu do kont w innych bankach np. PKO BP?

@telemach20: taki kompletnie zbędny i nadmierny AML/KYC pojawi się zapewne wszędzie, ode mnie ING ze dwa tygodnie temu chciało listy moich klientów oraz informacji, czy czasem nie mam kontaktu z kryptowalutami.
  • Odpowiedz
@trololo55 z ciekawosci założyłem kiedyś konto w banku i mialem je do momentu gdy mi napisali, że będą pobierać kilkadziesiąt zł za możliwość posiadania u nich konta.

Zachowanie banku to nadgorliwe AML, gdzie się trochę zapędzają z upierdliwości wobec zwykłych ludzi żeby pokazać regulatorowi, że mają wdrożone procedury. Oczywiście pytania bezzasadne.
  • Odpowiedz
skąd wy w ogóle wynajdujecie te noname banki i dlaczego tam zakładacie konta?

@vulcanitu: AION Bank to jedyny bank który oferuje konto oszczędnościowe bez limitu środków - było 6,25% w szczycie stóp procentowych, aktualnie 5% bez jakichś okresów, warunków czy czegokolwiek. Depozyty kryte do 100.000€ przez belgijski BFG i jest fajen. Ja tam trzymam ponad 100 tysięcy PLN i żadnych problemów.
  • Odpowiedz
@trololo55: że k---a co? Po czymś takim pierwsze co bym zrobił to wypłacił wszystkie pieniądze i zamknął konto. Chyba, że tego tez nie pozwolą zrobić
  • Odpowiedz