Wpis z mikrobloga

@i-kamieni-kupa: to się zgodzę, ale jeśli ktosa mniej niż 50 ha to wątpię aby kupował nowego holanda bo będzie go spłacał do końca życia. Bizon jaki jest każdy wie. U nas nie r------ł się już 2 sezony. Mam nadzieję że w tym sezonie też będzie ok
  • Odpowiedz
@czteroch: Jeszcze ten ursus na drugim planie - bajka :)
Można sobie na tapetę w kompie ustawić jako symbol polskiego rolnictwa niezmienny od ponad 30 lat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@iredbox: oczywiście że tak. Mi bardziej chodzi o to że on był zły już na wyjeździe z fabryki. W mojej okolicy już w sumie nie ma bizona. Większość małych rolników korzysta z usług. Nawet stare claasy się tracą.
  • Odpowiedz
@czteroch: najwiekszy zlom jaki jest aktualnie na polskiej wsi. u babci dzialalo cos (pewnie dalej jest) ala pgr gdzie sie wypozyczalo kombajny. zawsze brali na minuty lub hektary, bo za dzien sie nie oplacalo. wiecej to stalo zepsute w czasie żniw niż z tego pożytku. claas jest królem polskiej wsi bezapelacyjnie.
  • Odpowiedz
z tym lwem jako król dżungli to bym się wstrzymał

@jankek:

Już dobrych parę lat temu wyklarowaliśmy na wypoku, że chodzi o lwa dżunglowego.
  • Odpowiedz
@czteroch: @McRancor: @iredbox: @i-kamieni-kupa:
Ostatnio jak byłem na wsi u rodziny prowadziliśmy dywagację na temat kombajnu kuzyna ( oczywiście Bizon) i tego czy go nie wymienić. Jednak wniosek byl jeden - bez sensu. Mimo swoich wad, awaryjności to ma kilka zalet - jest tani w utrzymaniu, do jego naprawy wystarczy zestaw kluczy, flex i młotek i podstawowa wiedza mechaniczna. Do tego mniej spala i
  • Odpowiedz
  • 2
@Opas u mnie na wsi prawie wszyscy co mieli Bizony zmienili je na John Deere i nie słyszałem opinii żeby ktokolwiek tego żałował.
  • Odpowiedz
@iredbox: w poprzednim rekordzie z ojcem zrobiliśmy sami komin i dołożylismy drugą chłodnice z wentylatorem załączanym z przyciskiem, ale po załączeniu temp spadała poniżej zielonego ( ͡º ͜ʖ͡º) a w tym wystarczył już sam komin, ale już kupiony gdzieś na necie
  • Odpowiedz