Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Mirki, jestem programistą C++ embedded i jestem zawiedziony swoimi zarobkami. Mam 27 lat i zarabiam marne 6k na rękę. Ostatnio jak szukałem pracy to max co mi zaoferowali to wychodziło 7k na ręke i to b2b. Ale w końcu się nie zdecydowałem by lubię swoją obecną pracę.
Zawsze byłem przekonany że zarobki programistów to tak 10k+ a tutaj takie bagno. Przecież to 6k to granica biedy w dużym mieście, mieszkanie, dojazd, samochód, codzienne wydatki i idzie z tego oszczędzić może 500zł... Powiedzcie mi czy wybrałem zły język czy może branża zwolniła?? Z drugiej strony widzę oferty dla jakiś pff javascript developerów za 20k... Na przykład https://justjoin.it/offers/ready4s-regular-senior-angular-developer-krakow

A javascript w porównaniu z C++ to przecież jest przedszkole. Skończyłem dobre i trudne studia na prestiżowej uczelni i spodziewałem się większych zarobków. Powiedzcie mi czy zarobki programistów rzeczywiście oscylują z okolicach 15k czy to jakaś ściema wykopowa??

Na przykład tutaj wg tej stronki mediana c++ developera to 5746 zł na rękę: https://wynagrodzenia.pl/moja-placa/ile-zarabia-programista-c-cpp
Przecież niewiele mniej idzie zarobić na markecie na kasie.

#programista15k #gorzkiezale #zarobki #programowanie #naukaprogramowania #cpp #it #pracbaza

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: marcel_pijak
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy dla maturzystów
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KingFight: tak jeszcze btw. to kiedyś gadałem z jednym gościem ze Śląska. Pracował w HongKongu albo Singapurze (nie pamiętam), chyba dla jakieś europejskiej firmy. W tej firmie był m.in. dział HFT. Podobno sam Stroustrup im szkolenie robił ;) Fajny temat, ale to wyższa szkoła jazdy. Wg. mnie lepiej zarabiać mniejsze pieniądze w spokojniejszej technologii i działce. Chyba, że nie masz zobowiązań, lubisz naprawdę dogłębnie zgłębiać temat (język, optymalizacja, algorytmika itp)
  • Odpowiedz
@lionbest: a po co ci coś wyklepane w micropythonie na ESP8266 jak to nie przejdzie żadnych testów :D? Jedyne co na tym możesz sobie zrobić to lampke RGB do łóżka ;-). Tak samo jakbyś powiedział, że każdy przeciętny studenciak zrobi stronke WWW w parę godzin bez żadnej wiedzy ;-)
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Niestety tak jest. Branża podobna Embedded/Linux drivers C/C++, duże korpo, projekty związane z AI. Zarabiam lepiej ale ciągle wypłata nie umywa się do mitycznego 20k frontendowców, niestety. W tych czasach wiedza akademicka nie ma większego wpływu na zarobki, tak samo złożoność problemów. To jaki generujesz przychód - częściowo ma. No ale d--a piecze, jak gościu bez studiów klepiąc stronki zarabia więcej niż inżynierowie odpowiedzialni za wydajność całego stos oprogramowania
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: jezeli chodzi o embedded c to akurat bardzo oplaca sie emigracja. za granica zarobki sa bardzo dobre, czesto lepsze niz w webowce. z webem jest tak, ze wszystko jest wirtualne i praca zdalna jest duzo latwiejsza, wiec i zarobki szybciej sie wyrownuja z zachodnimi
  • Odpowiedz