Wpis z mikrobloga

Przestrzegam z całego serca przed zakupem atrapy zegarka GPS o nazwie Garmin Fenix 5. Urządzenie w jakimkolwiek bardziej zróznicowanym terenie niż otwarta płaska przestrzeń ma dokładność na poziomie gorszym niż aplikacja w telefonie. Dodaje 10, 20% dystansu do faktycznie przebytego (w trybie wędrówka gdzie robisz odpoczynki, nawet ponad 50% bo podczas postoju potrafi nabić 100m na minutę. Po 14 miesiącach batalii i dwóch wymianach zegarka na nowy (tak samo źle działający) support garmina ostatecznie mnie olał odpisując mi mniej więcej "Nie mamy pana płaszcza i co pan nam zrobi". Wysyłanie mnóstwa beznadziejnych zapisów z Fenixa zestawionych z zapisami z normalnego zegarka trafia w pustkę - support udaje że tego nie widzi. Odradzam, nie popełnijcie mojego błędu. Mam atrapę urządzenia GPS za ponad 2 tysiące złotych.
#garmin #bieganie
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Creamfields: Musiales mega kiepsko trafic.. a co do nabijania kilometrow na postoju to normalna rzecz, no moze nie az tyle, ale to nadal normalne. I dlaczego panuje opinia, ze malutkie zegarki maja miec lepsza dokladnosc niz telefony?
  • Odpowiedz
@Creamfields:
"Urządzenie w jakimkolwiek bardziej zróznicowanym terenie niż otwarta płaska przestrzeń ma dokładność na poziomie gorszym niż aplikacja w telefonie."
To znaczy, że masz bardzo dobry GPSa w telefonie. Sam mam F5, miałem wiele różnych Garminów i nawet stary Garmin 310XT lepiej sobie radził w terenie niż Samsung S7.
Smutnym faktem jest, że Garmin Fenix 3 i 5 gubią dokładność pod drzewami w parku, wysokościomierz barometryczny ma błąd ok. 10%.
  • Odpowiedz
@Tigermass: nie jest to kwestia trafienia, bo dwukrotnie zegarek mi wymieniono i działa tak samo źle. Dla przykładu poprawnie działający zegarek pokazuje 12,5km a Fenix w tym czasie naliczy już 14,5. Zaznaczam że ja sprzętu używam głównie w górach, do biegania po otwartej przestrzeni dookoła bloku to pewno taki Fenix styknie.
  • Odpowiedz
@Creamfields: duzo jest opinii, ze sa problemy z gps t9 dlaczego sie na niego zdecydowales? Pewnie to przez metalowe elementy. Ja z seria forerunner 935 nie mialem zadnych problemow, a to tem sam zegarek w innej obudowie.
  • Odpowiedz
@Tigermass: Nie dotczytałem, trafiłem na same relacje z których wynikało że zegarek jest hurra mega super. Większość ludzi nadal tak myśli, bo albo używa sprzętu do biegania dookoła bloku, do czego spokojnie wystarczy, albo nigdy nie miało okazji zestawić jego osiągów z dobrze działającym sprzętem. Poza tym miałem zaufanie do firmy Garmin i nie przyszłoby mi nawet do głowy że może wypuścić taką niedoróbkę.
  • Odpowiedz
@Creamfields: a nie jest tak ze czesto sie zatrzymujesz?
Kombinowales z gps wspomaganym przez glonass itp?

Gps zawsze plywa, ze wzgledu na dokladnosc cywilnych rozwiazan, zostaw sikor za oknem za 2-3h w trybie treningu i zobacz ile przebiegles, mozesz sie mocno zdziwic :)

Nie bronie garmina, ale troche tych sikorow juz przerobilem i troche wiem co
  • Odpowiedz