Wpis z mikrobloga

@svr_: Wydaje mi się, że idea jest taka że jest to jest nieco powyżej mediany zarobków. Zakładając że ideologicznie chcą zmierzać do spłaszczenia dochodów, to co napisali jest logiczne.

Generalnie to się sprawdza - napięcia społeczne są niższe. A z drugiej strony nie ogranicza wzrostu bogactwa jako takiego (wealth). Dobrze to widać na przykładzie Szwecji.

@motaboy: po raz kolejny sprytnie próbujesz odejść od sensu mojej wypowiedzi. Ja się
  • Odpowiedz
@munny: Przecież ewidentnie nacisk jest nastawiony na ziemniaki w tym artykule. Zresztą jeżeli była umowa dzierżawy, to się umowę realizuje. Jak się umówisz z kumplem, że pożyczysz od niego 100 i za tydzień oddasz dwieście, to raz, że jesteś debilem, a dwa musisz się do tej umowy zastosować. Co Ty w ogóle za shitposty tworzysz?
  • Odpowiedz
@polecam_poczytac_heideggera: Oczywiście jestem zwolennikiem anarchokapitalizmu (albo bardziej minarchizmu), bo twierdzę, że te złe rzeczy kapitalizmu wynikają z regulacji państwowych i odrzucam cały keynesizm. Natomiast odrzucanie tego pokracznego kapitalizmu na rzecz socjalizmu, to już dla mnie przegięcie
  • Odpowiedz
@fenis: a jak sobie odetniesz nogę, a jedyny taksówkasz mogący podwieźć cię do szpitala zażyczy sobie od ciebie przepisania całego majątku życia to też takiej umowy należy dotrzymać?
  • Odpowiedz
A co do cholery ma wspólnego ustrój z wydajnością przedsiębiorstwa? Potrzebujecie komisarza strzelającego do robotników by model pracy działał czy co?

@Herubin: śmiało zakładaj 2 googla co cie jeszcze trzyma
  • Odpowiedz
@fenis: shitposty to raczej ty tworzysz, bo że mijasz się z prawdą to jasne
ukraińscy chłopi może też się nie wywiązali z umowy, śmieszny jesteś
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@Ator: Automatyk, który z--------a w tej fabryce na utrzymaniu ruchu w dyżurach po 12h, jak coś padnie to dużo dłużej i zarabia kosmiczne 6500 zł jest już tym bogaczem i trzeba go opodatkować progresywnie. Oczywiście słusznie, bo dorabia się ciężką i niewolniczą pracą maszyn.
Tag #antykapitalizm to chyba jakieś heheszki z lewicy.
  • Odpowiedz
@fenis: serio jesteś taki naiwny? czytasz coś oprócz kwejka?
"Jednak tylko w Irlandii ziemniak nie był czynnikiem rozwoju, lecz kwestią biologicznego przetrwania. Wszystko z powodu polityki, ponieważ po purytańskiej rewolucji Cromwella, a zwłaszcza od bitwy pod Boyne, aż do 1829 r. katolicy stracili prawa obywatelskie, a przede wszystkim ziemię. Po karnych wywłaszczeniach i wiekach zakazu nabywania gruntów posiadali tylko dwudziestą część irlandzkich gruntów, choć stanowili 80 proc. mieszkańców wyspy.

Większość
  • Odpowiedz
@fenis:

twierdzę, że te złe rzeczy kapitalizmu wynikają z regulacji państwowych i odrzucam cały keynesizm

No spoko, ale odrzucasz inne interpretacje kapitalizmu proponując swoją konkretną wizję kapitalizmu. Odrzucasz chociażby gospodarkę centralnie planowaną, która jest jedną z możliwych propozycji prowadzenia gospodarki nastawionej na kapitalistyczny tryb.

Natomiast odrzucanie tego pokracznego kapitalizmu na rzecz socjalizmu, to już dla mnie przegięcie

To czym jest ten socjalizm dla ciebie, że jest takim przegięciem? Pytam, bo
  • Odpowiedz
Wszystko z powodu polityki, ponieważ po purytańskiej rewolucji Cromwella, a zwłaszcza od bitwy pod Boyne, aż do 1829 r. katolicy stracili prawa obywatelskie, a przede wszystkim ziemię. Po karnych wywłaszczeniach i wiekach zakazu nabywania gruntów posiadali tylko dwudziestą część irlandzkich gruntów, choć stanowili 80 proc. mieszkańców wyspy.

@munny: I co, kapitalizm ich wywłaszczał, czy może narodowo-religijne uprzedzenia? I jednak pierwsze zdanie udowadnia, że ziemniak tam był podstawowym produktem żywnościowym
  • Odpowiedz
@fenis: wywłaszczyła ich władza, na którą się powoływałeś w swoim pierwszy poście do którego się odniosłem "Ale co ma głód spowodowany zarazą ziemniaka do głodu spowodowanego przez władzę?"
a co do ziemniaka "Problem nie tkwił w braku żywności, lecz w jej cenie; dla większości mieszkańców wyspy ziemniaki były jedynym daniem, na jakie mogli sobie pozwolić."
  • Odpowiedz
@polecam_poczytac_heideggera: Może masz rację, ale nawet nie próbowałem głębiej w socjalizm się wgłębiać. Uważam, że człowiek ma pełne prawo decydować sam o sobie i w skrócie jest kowalem swojego losu. A to dotyczy każdego aspektu życia począwszy od pracy, do posiadania, zawierania umów, odrzuciłem więc socjalizm. Ale możesz podrzucić jakieś linki, żebym miał więcej pojęcia o "wrogu"
  • Odpowiedz
@Tytanowy:

Automatyk, który z--------a w tej fabryce na utrzymaniu ruchu w dyżurach po 12h, jak coś padnie to dużo dłużej i zarabia kosmiczne 6500 zł jest już tym bogaczem i trzeba go opodatkować progresywnie. Oczywiście słusznie, bo dorabia się ciężką i niewolniczą pracą maszyn.

Zachowaj te chochoły dla siebie, a swoje argumenty o podatkach jako formie karania społeczeństwa możesz sobie między bajki wsadzić.

Tag #antykapitalizm to chyba jakieś
  • Odpowiedz
@fenis:

Może masz rację, ale nawet nie próbowałem głębiej w socjalizm się wgłębiać.

Dla sportu warto coś poczytać, żeby nie trzymać się w bańce informacyjnej. Mimo wszystko austriacy czy marksiści z XXgo wieku pisali na temat świata z XXgo wieku, to wszystko trzeba uaktualnić i dostosować do współczesności.

Uważam, że człowiek ma pełne prawo decydować sam o sobie i w skrócie jest kowalem
  • Odpowiedz