Wpis z mikrobloga

Wiecie co mirki? Zwiedzam już kolejny kraj w Europie i szczerze powiem, że nie wiem skąd bierze się malkontenctwo w naszym narodzie. Narzekamy na wszystko i widać to świetnie również na mirko, a wydaje mi się, że żyjemy w naprawdę udanym kraju. Na ulicach jest czysto, ludzie zarabiają w miarę dobrze, nie musimy mieszkać po 4 osoby w mieszkaniu, jeżeli mamy normalną pracę. Jedzenie w knajpach jest dobre, ceny (poza benzyną) są przyzwoite. Stać nas na zaciągnięcie kredytu na mieszkanie, mamy gospodarkę, która z roku na rok rośnie. Miasta są bardzo przystępne dla mieszkańców, nawet mimo problemów komunikacyjnych jak #wroclaw czy #krakow. Ludzie są naprawdę uprzejmi, pomocni i otwarci. Mamy duże możliwości rozwoju, zarówno prywaciarze, jak i osoby na umowę o pracę są w dobrej sytuacji na rynku (choć obciążenia podatkowe mogłyby być nizsze). Nawet jeżeli czasami wydaje nam się, że żyjemy w k--------u, to śmiem twierdzić, że każdy kraj ma swój, a warto byłoby czasem spojrzeć na nasz kraj bardziej przychylnym okiem.

#przemyslenia #podroze #podrozujzwykopem
  • 164
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Giacomina: omg jaki zajebisty wpis! Dawno nie czytałam czegoś tak pozytywnego i podnoszącego na duchu! :) masz rację, Polska jest spoko. Wiadomo, są rzeczy które mogłyby ulec zmianie na lepsze ale ogólnie żyje nam się dobrze. Dzięki za ten wpis, jakoś mi poprawił humor :)
  • Odpowiedz
@Giacomina wat? xD no tak faktycznie świetny kraj co to emerytury nam obliczają na 30% średniej pensji pomimo ze prawie 50% to podatki xD na zachodzie na starość jeżdżą na wczasy a u nas ledwo na leki starcza. Oni tez płaca podatki ale przynajmniej coś z nich kiedyś maja, plus poziom życia za najniższa krajowa w takich Niemczech jest nieporównywalnie większy niż za 2 z hakiem w Polsce. Jesteśmy Murzynami Europy
  • Odpowiedz
Jak ktoś gowno zarabia w Polsce czy innym kraju to wszędzie będzie mu się żyło słabo. Ja mieszkam w Polsce i nie mam problemu z pójściem do sklepu i nie muszę sprawdzać cen. Nie mówię tu o jakiś markach dla bogaczy ale takich zwykłych jak TH np. No ale z nieba nie leci
  • Odpowiedz
@Giacomina: zgadzam się. Dopóki człowiek nie pomieszka w jakimś innym kraju przez kilka miesięcy, tak żeby nie był to jego "Wakacyjny cel" i poczuje na sobie problemy w danym kraju, który wcześniej tak wychwalał- nie zrozumie tego co ma
  • Odpowiedz
@Giacomina dodam jeszcze ze o bogactwie nie świadczy stan posiadania a stan oszczędności a z tym u nas gorzej niż słabo, przeciętny Polak nie ma 1 zł odłożonej, mentalnie ciagle w nas komuna, musi minąć z 3 pokolenia żeby można było nas porównywać do zachodu
  • Odpowiedz
@Giacomina: Mega plus! Zwiedziłem prawie wszystkie kraje w Europie i za każdym razem mysle to samo - u nas jest naprawdę dobrze. Właśnie wróciłem z wycieczki po Bałkanach, dobitna roznica. Nawet w porównaniu z Niemcami pod katem technologicznym i bankowym jest to przespać między ziemia, a niebem. Dodam, ze na nasza korzyść ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Tommy__: wystarczy poczytać trochę na reddicie i już dochodzimy do wniosku, że oni widzą to dokładnie tak jak my, tylko z $ zamiast zł. Mam pół rodziny w USA i faktycznie, jeśli masz dobrą robotę, to żyje się przeciętnie lepiej(jeśli pominiemy fakt długich dojazdów, braku gwarantowanych urlopów przez prawo, drogich ubezpieczeń, drogiego dentysty itd.).
  • Odpowiedz
@Giacomina: Ogólnie zgodzę się ze jest nieźle jednak z tym ze ludzie są otwarci to nie. Pojedź sobie do Włoch, NL albo usa to zobaczysz co to otwartość. Wchodzisz do sklepu a kasjerka się uśmiecha do ciebie i mówi Hi. W Polsce tylko same smutne twarze na ulicach, jak chcesz się do kogoś odezwać to najpierw musisz przeprosić a potem powiedzieć że jest twoim Panem xD Mega mnie odpycha robienie
  • Odpowiedz
@Mathas: osobiście nie znam nikogo, kto po studiach pracuje w żabce. Znam jednego gościa, co wrócił do swojej wioski i pracuje w biedronce, no ale to jego wybór życiowy(ciężko powiedzieć czemu). Mediana zarobków moich znajomych (nie z IT) we Wrocławiu, to gdzieś 3k zł netto.
Znam za to ludzi w USA po studiach (gównokierunkach), którzy dostają 12-14$ za godzinę roboty( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz