Wpis z mikrobloga

Cześć,
Treść dotyczy porady w naprawie komputera.

Mam problemu z bootem. Dokładniej komputer ma swoje humorki i raz pokazuje dyski, drugim razem już nie. Komputer też ma problem z wyłączaniem się. Mianowicie po zamknięciu z systemu przechodzi etap zamykania, wszystko gaśnie, traci połączenie z monitorem.. poza komputerem - cały czas działa (wiatraki, grafika, dyski).

Co zrobiłem:
- Przełożyłem dyski do mojego pc i działały normalnie,
- Przepiąłem kable sata w inne porty,
- Zmieniłem kable zasilające,
- W biosie ustawiałem milion opcji i możliwości,
- wszystko podociskałem.

Może istnieje jakaś super opcja w płytach MSI (niezbyt prestiżowa wersja), ażeby dyski były widziane cały czas?

Na chwilę obecną eliminuje uszkodenie dysków, z racji działania ich na innym pc o czym pisałem na początku.
Śmiem przypuszczać, że może to być problem z zasilaniem, bądź płytą.

#pytanie #naprawakomputera #bootownie
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@robekk1978: e tam mądry. Troche tu siedze to od samego czytania innych sie naumiało. Flaszowanie to zawsze druga rada po 'zasilacz z czarnej listy' ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@robekk1978 flash pomógł, dzięki!
Masz może jeszcze w zanadrzu pomysł na nie wyłączający się pc?

Robiłem top google, czyli:
- czyszczenie rejestru,
- opcjach zasilania odznaczyłem rekomendowane coś
  • Odpowiedz
@fdgddgd: z windowsem mi średnio po drodze. Ale jesli nie bierzemy pod uwagę płyty, to 99% któryś ze sterowników windowsa bruździ. Nie ma szybszego sposobu jak na chwile włożenie tymczasowego dysku i postawienie gołego windowsa / linuksa zeby sie upewnić czy wyłącza sie komp okej. Jesli to sie potwierdzi to albo bedziesz walczył ze starym windowsem jak DonKichot albo zaorasz i postawisz na czysto
  • Odpowiedz