Wpis z mikrobloga

Shoei NXR z 2018 jest jakoś ulepszony względem daty wydania 2014?
Rozglądam się za czymś nowym co zastąpi Shark S700 - i właśnie ten Shoei z malowaniem STIMULI TC-10 przykuł moją uwagę, ale trochę boli mnie mój instynkt gadżeciarza i fakt, że to model aż z 2014 roku ( ͡° ʖ̯ ͡°).

Also kojarzy ktoś jeszcze jakieś skorupy z ekstrawaganckimi malowaniami? icon airflite odpada bo chce wyjść z półki kasków plastikowych.

#motocykle
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nightfaler: nie było żadnych zmian. Nie sądzę, żeby w kaskach dochodziło do takich rewolucji, żeby 5-letni kask był zdyskwalifikowany. Jeśli porównujesz Sharka S700 do NXR to jest jak niebo a ziemia (a w zasadzie ziemia a niebo). Miałem różne kaski, mam teraz kilka, Shoei nie ma najlepszej wentylacji, ale ogólnie jest najbardziej komfortowy z tych, które kiedykolwiek miałem (Shark, Nolan, AGV, Arai)
  • Odpowiedz
Shoei NXR z 2018 jest jakoś ulepszony względem daty wydania 2014?

@nightfaler: nie.

Tak jak kolega @Argonzz napisał jedyna sensowna opcja to szyba fotochromatyczna, komfort jazdy nieporównywalny z niczym innym. Bardziej podnosi bezpieczeństwo niż jakiekolwiek inne bajery, niezależnie od pogody wszystko pięknie widać. Sam kask polecam biały, najmniej się latem nagrzeje i najlepiej widoczny :)

Wydasz za komplet co prawda sporo kasy ale już nigdy nie będziesz chciał blendy.
  • Odpowiedz
Jak z żywotnością fotochromatycznej szybki? Mowa tutaj o sezonie bądź dwóch?

@nightfaler: jeden jeździ w sezonie 3k drugi 30k ( ͡° ͜ʖ ͡°) im dłużej jest wystawiona na bezpośrednie działanie promieni słonecznych tym gorzej (lekko ciemnieje). Ja jeżdżę drugi sezon (w sumie 12k km) i działa tak samo sprawnie jak nowa.

Drugą zaletą kasków Shoei jest serwis. Po trzech latach ukręciłem łeb śruby od mechanizmu wizjera.
  • Odpowiedz