Wpis z mikrobloga

Przejechałam dziś całą trasę do pracy w SPD i się nie zabiłam ;]

Wnioski:

- trzeba przemieścić blok w jednym bucie

- trzeba dokręcić śrubki w pedałach, bo za lekko się wypina

- dwustronność pedałów chyba szybko zacznie mnie wkurzać ;/

#rower
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Anks: Shimano Pedaling Dynamics (w skrócie SPD) - jeden z najpopularniejszych mechanizmów zatrzaskowowych dla rowerów górskich wprowadzony i opatentowany przez firmę Shimano w 1990 roku. Składa się z pedałów posiadających specjalny mechanizm zatrzaskowy oraz bloków montowanych do podeszwy buta. System na stałe łączy stopy z pedałami ułatwiając w ten sposób pedałowanie.

Mechanizm SPD wymaga znacznie mniejszych bloków od szosowych zatrzasków LOOK, co pozwala na "ukrycie" bloku w zagłębienu podeszwy i
  • Odpowiedz
@atomowy_zenon: @bobiko ma i sobie chwali :) najwyżej zmienię. W ogóle to mam w planach kupno kolarki, choć nie wiem, czy w tym roku, no i wtedy to już wiadomka, że tylko SPD.

@Albinicz: ziomki, czemu mówicie w latach, skoro każdy w ciągu roku robi inną liczbę km? Na ile km zakładacie, że mi wystarczą?
  • Odpowiedz
@atomowy_zenon: to będzie drugi rower, trekkinga się nie pozbędę przecież, bo mi na wyprawy potrzebny :) No i wolę jeździć z sakwami, bo nie lubię trzymać stuffu na plecach, a chocby narzędzia trzeba ze sobą brać. Z drugiej strony, lubie jeździć szybko.

Jak @micles sobie sprawi trekkinga, to wreszcie będziemy mogli jeździć jak ludzie, bo on ma tylko kolarkę i szutry średnio mu służą.

Dzięki za polecenie miejscówki -
  • Odpowiedz
@Anks: ja po latach posiadania dwóch rowerów kupiłem 29er z armorkiem 100mm

http://www.trekbikes.com/pl/pl/collections/gary_fisher/mountain/sport/29er_sport/

Coś w ten deseń tylko jeszcze produkcji Garego Fishera. W prawdziwe góry (1000m+) bym z nim nie pojechał ponieważ jest jednak zbyt mało zwrotny na szybkich, krętych trasach ale na całą resztę kraju to idealny kompromis. Jak założy się blat 48 z przodu (choćby XT) to prędkość przelotowa spokojnie na poziomie ponad 30km/h + bez większego wysiłku.
  • Odpowiedz
@atomowy_zenon: zależy gdzie jeździsz - w Częstochowie nie ma problemu z jazdą na szosie, zarówno po mieście jak i poza nim. A widoki z jazdy po Jurze po drogach utwardzanych wciąż są świetne
  • Odpowiedz
@atomowy_zenon: to jeszcze zależy, gdzie się jeździ. Lubię jeździć asfaltami, ale unikam najbardziej ruchliwych dróg. Od śmigania leśnymi jezdniami przyjemniejsze jest tylko jeżdżenie porządnymi szutrami :)
  • Odpowiedz
@atomowy_zenon: mam i jeżdżę na szosie od 2 lat i do tej pory nie miałem nawet 1 nieprzyjemnej sytuacji. Też jestem kierowcą i jak widzę gościa na szosie to tylko się uśmiecham i wyprzedam go tak, jakbym wyprzedzał auto
  • Odpowiedz