Aktywne Wpisy

Farezowsky +376
Miesiąc temu ledwo dyszałem jak "biegłem" przez 1 minute a dzisiaj udało mi się zejść poniżej 40 minut przy 5km
Wciąż marszobiegi, dla innych to pewnie 2 strefa - ale jednak super tak się patrzy na własny progres i nawet bez jakiegoś konkretnego celu jest motywacja
#bieganie
Wciąż marszobiegi, dla innych to pewnie 2 strefa - ale jednak super tak się patrzy na własny progres i nawet bez jakiegoś konkretnego celu jest motywacja
#bieganie
źródło: Zrzut ekranu 2025-09-15 185414
Pobierz
melonixmix +120
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Kolega widze się biblii naczytał
@Ortalionowy_Rycerz: czyli przekonania religijne w głównej mierze zależą od miejsca, gdzie się urodziłeś? Jak w Jerozolimie, to wierzysz w Talmud, jak w Nowym Targu to w Biblię? Jak to racjonalnie uzasadnić?
Nowy to juz nie zydowskie opowiastki bo Zydzi sie od tego odcueli, zreszta widac w niemal kazdym wersie ze Nowy nie jest zydowskimi, konserwatywnymi bajeczkami bo jest postepowy po prostu.
A czemu Stary dalej jest w biblii? Polecam lekcje historii xD
No to doedukuj mnie. Dlaczego jedne zapisy ze starego testamentu się liczą, a inne nie? I dlaczego tych co się nie liczą, nie można po prostu wykreślić? Kto ustala co trzeba brać dosłownie, a co nie?
Ale co to znaczy "sie licza"? Musisz troche bardziej konkretnie ukladac pytania bo narazie to wyglada jakbym rozmawial z jakas gimnazjalistka
@Ortalionowy_Rycerz: Chodzi Ci o to?
KKK 121 Stary Testament jest nieodłączną częścią Pisma świętego. Jego księgi są natchnione przez Boga i zachowują trwałą wartość (Por. Sobór Watykański II, konst. Dei verbum, 14). ponieważ Stare Przymierze nigdy nie zostało odwołane.
KKK 123 Chrześcijanie czczą Stary Testament jako prawdziwe słowo Boże. Kościół zawsze z mocą przeciwstawiał się idei odrzucenia Starego Testamentu pod pretekstem, że Nowy Testament