Wpis z mikrobloga

Jakie macie ulubione cytaty z Pisma Świętego (ʘʘ)? Podzielę się z wami moimi, IMO najlepiej pokazują miłosierdzie Boga

Kto by pobił kijem swego niewolnika lub niewolnicę, tak iżby zmarli pod jego ręką, winien być surowo ukarany. A jeśliby pozostali przy życiu jeden czy dwa dni, to nie będzie podlegał karze, gdyż są jego własnością. (Księga Wyjścia 21, 21:22)

"Nie niewiasty na zgromadzeniu milczą, bo nie pozwala się im mówić; lecz niech będą poddane, jak i zakon mówi. A jeśli chcą się czegoś dowiedzieć, niech pytają w domu swoich mężów; bo nie przystoi kobiecie w zborze mówić". (I Kor 14,34-35) Znznaczone, bo idealnie pokazuje,jak to kobiety w chrześcijaństwie mają dobrze, a feminizm (tfu!) nie jest i nigdy nie był potrzebny #bekazlewactwa

Ktokolwiek obcuje cieleśnie z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą, popełnia obrzydliwość. Obaj będą ukarani śmiercią, sami tę śmierć na siebie ściągnęli. To pokazuje, że chrześcijanie nie są, aż tak ortodoksyjni i niektóre przykazania można sobie naginać. Przykazanie miłości? Nie zabijaj? Przecież Jezus powiedział potem,że geje się nie liczą (tylko nie mogę znaleźć cytatu, może mi pomożecie).

#mirkomodlitwa #naukowcywiary #bekazateistow #katolicyzm a #bekazkatoli dupa cicho (zwłaszcza jak jesteście kobietami. Wyżej macie cytat)
  • 70
Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. 19 Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim. 20 Bo powiadam wam: Jeśli wasza sprawiedliwość nie będzie większa niż uczonych w Piśmie
@termitkapitan

kobiety nie powinny zajmować się nauką

Kolega widze się biblii naczytał

@In_thrust_we_trust

Stary Testament czyki jakies zydowskie opowiastki? Lol

Nie chce ci psuć światopoglądu, ale idąc tym tokiem nauki Jezusa to też 'żydowskie opowiastki'. No i byłabym ostrożna z takim nazywaniem słowa bożego, bo jeszcze nie pójdziesz do nieba ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Tak jak napisałam wyżej: jeśli stary testament się nie liczy, to dlaczego w
Nie, my chrześcijanie odczytujemy go przez pryzmat Nowego Przymierza.

@Ortalionowy_Rycerz: czyli przekonania religijne w głównej mierze zależą od miejsca, gdzie się urodziłeś? Jak w Jerozolimie, to wierzysz w Talmud, jak w Nowym Targu to w Biblię? Jak to racjonalnie uzasadnić?
@Soojin21: co mnie obchodzi ze nie pojde do nieba? xD
Nowy to juz nie zydowskie opowiastki bo Zydzi sie od tego odcueli, zreszta widac w niemal kazdym wersie ze Nowy nie jest zydowskimi, konserwatywnymi bajeczkami bo jest postepowy po prostu.

A czemu Stary dalej jest w biblii? Polecam lekcje historii xD
@In_thrust_we_trust

A czemu Stary dalej jest w biblii? Polecam lekcje historii xD

No to doedukuj mnie. Dlaczego jedne zapisy ze starego testamentu się liczą, a inne nie? I dlaczego tych co się nie liczą, nie można po prostu wykreślić? Kto ustala co trzeba brać dosłownie, a co nie?
@In_thrust_we_trust no sam nazwałeś st 'żydowskimi opowiastkami' co sugeruje, że nie należy ich brać na poważnie. A 'liczyć się' znaczy,że ten teks jest słowem bożym i opisuje jak mają się zachowywać (np. wobec niewolników, kobiet czy gejów) chrześcijanie czy żydzi

A tak na marginesie. Ty czujesz się jakbyś rozmawiał z gimnazjalistką. Ja za to czuje się jakbym rozmawiała z kimś, kto nie podał do tej pory żadnego konkretnego argumentu na udowodnienie swojej
bez znajomości obecnego statusu Starego Testamentu

@Ortalionowy_Rycerz: Chodzi Ci o to?

KKK 121 Stary Testament jest nieodłączną częścią Pisma świętego. Jego księgi są natchnione przez Boga i zachowują trwałą wartość (Por. Sobór Watykański II, konst. Dei verbum, 14). ponieważ Stare Przymierze nigdy nie zostało odwołane.

KKK 123 Chrześcijanie czczą Stary Testament jako prawdziwe słowo Boże. Kościół zawsze z mocą przeciwstawiał się idei odrzucenia Starego Testamentu pod pretekstem, że Nowy Testament doprowadził