Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gigant_Reakcji: @Ortalionowy_Rycerz: Przecież to wręcza prościutkie fragmenty są cytowane przez autorkę wpisu i banalne, lecz dość prawdziwe wnioski ona wysnuwa. Naprawdę do KAŻDEGO cytatu z PŚ katolicy wyskakują z dokładnie taką samą argumentacją, jakby nawet nie przeczytali wpisu? Proszę was, nie trzeba być po KUL-u żeby po takich fragmentach wnioskować o, delikatnie mówiąc, nieprzystosowaniu chrześcijańskiego boga do współczesnego świata. To właśnie przez taki sposób bronienia Biblii jak wasz
  • Odpowiedz
@Soojin21: mój ulubiony to Mt 8, 38-44
Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb! A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi! Temu, kto chce prawować się z tobą i wziąć twoją szatę, odstąp i płaszcz! Zmusza cię kto, żeby iść z nim tysiąc kroków, idź dwa tysiące! Daj temu, kto cię prosi, i nie
  • Odpowiedz
@movsd: no właśnie nie współgra. Widzisz, na tym polega Nowy Testament. Przychodzi taki koleś, nazywa się Jezus i jest Synem Bożym i wycofuje pewne rzeczy ze Starego Testamentu, wprowadzając nowe. Stąd ukazany na początku kontrast "Słyszeliście że powiedziano (...) A ja wam powiadam". Jest to jasny komunikat, że stary nakaz zostaje wycofany, ponieważ ludzkość otrzymuje aktualizację zaleceń ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Możesz zapytać po co w
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@movsd: Bóg jest wszechwiedzący, wszechmądry itp. Ludzie nie. Biblia spisywana była przez ludzi pod boskim natchnieniem. Nakazy boskie były więc dostosowane do ludzi, którzy żyli w danym czasie. Wyobrażasz sobie, że wiele tysięcy lat temu ludzie otrzymaliby nakazy z NT? Totalna abstrakcja dla nich. Nauki Jezusa były bardzo trudne dla ludzi z jego czasów, bo jak to, traktować niewolnika z szacunkiem? Miłować wrogów? To był szok te dwa tysiące lat
  • Odpowiedz
@darvd29: Czyli twierdzisz, że postępowanie twojego Boga - nakaz mordowania dzieci - był etycznie słuszny, ze względu na niski poziom rozwoju naszej cywilizacji? Dobrze rozumiem?
  • Odpowiedz
  • 2
@movsd: oczywiście możesz odeprzeć to co mówię, twierdząc że to idealnie pokazuje fakt, że biblia była pisana przez ludzi, według ich ówczesnej świadomości. I możesz mieć rację. Wszystko sprowadza się do wiary. Dlatego jest to religia, a nie fakty naukowe. Nie da się udowodnić istnienia Boga i każdy katolik to wie.

Każdy ma również swoje powody do wiary. Ja wierzę, bo Jezus i Apostołowie to postaci historyczne. Faktycznie istnieli i
  • Odpowiedz
@darvd29: Nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Co do Jezusa to zarówno historie z jego życia jak i historie o męczeństwie jego uczniów są w dużej mierze legendami. Nie wiemy co się stało z apostołami, bo źródła na ich temat są bardzo skromne i właśnie legendarne, a więc mało wiarygodne historycznie.
  • Odpowiedz
  • 1
@movsd: zauważ, że cytujesz krótkie fragmenty. Bóg nigdy nie kazał nikogo zamordować "bo tak", tylko jako forma kary i sprawiedliwości za większy grzech, którego oni się dopuścili. Oczywiście w obecnym świecie zemsta jest naganna, wtedy była czymś normalnym - a Bóg nakazywał dokonywać jej bez bestialstwa, tylko zrobić to co trzeba. Tak samo jak obecnie wykonanie kary śmierci.
  • Odpowiedz
  • 1
@movsd: tu zakończymy tę dyskusję. Śmierci męczeńskie apostołów są udokumentowane w naukowo uznawanych, pewnych źródłach, czyli kronikach rzymskich. Bo to właśnie Rzymianie ich zabijali.
  • Odpowiedz
Wyobrażasz sobie, że wiele tysięcy lat temu ludzie otrzymaliby nakazy z NT? Totalna abstrakcja dla nich. Nauki Jezusa były bardzo trudne dla ludzi z jego czasów, bo jak to, traktować niewolnika z szacunkiem? Miłować wrogów? To był szok te dwa tysiące lat temu. Wcześniej to by nie przeszło.

@darvd29: Czy to jest ten słynny libertyński relatywizm moralny i marksistowska mądrość etapu?
  • Odpowiedz
wystarczy poświęcić jakieś 5 minut życia na sprawdzenie sobie owego zagadnienia na katolickich stronach

@Ortalionowy_Rycerz: czy wszyscy chrześcijanie tak samo interpretują Biblię? Czy żydzi tak samo interpretują Stary Testament jak chrześcijanie?
Skąd przekonanie, że katolicka interpretacja jest prawdziwa?
  • Odpowiedz
@Nieszkodnik: Zacznijmy od tego że żaden odłam chrześcijaństwa na przestrzeni dziejów nie negował specyficznego statusu ST, bo po lekturze Pisma staję się on oczywisty, niektórzy po prostu spierają się w kwestii charakteru tej specyfiki. Kolejną kwestią jest to że nauczanie kościoła nie opiera się tylko i wyłącznie na Biblii, bo istnieję jeszcze Tradycja i zresztą kościół przy ustalaniu kanonu kierował się w pierwszym rzędzie kwestią zgodności z Tradycją wybranych ksiąg.
  • Odpowiedz
Bóg jest wszechwiedzący, wszechmądry itp. Ludzie nie. Biblia spisywana była przez ludzi pod boskim natchnieniem. Nakazy boskie były więc dostosowane do ludzi, którzy żyli w danym czasie

@darvd29: więc dlaczego Bóg nie uaktualni Biblii do naszych czasów, dyktując Współczesny Testament? Kolejne 2 tysiące lat minęło, czas na nowe nakazy...
  • Odpowiedz
zresztą kościół przy ustalaniu kanonu kierował się w pierwszym rzędzie kwestią zgodności z Tradycją wybranych ksiąg.

@Ortalionowy_Rycerz: powtórzę pytania, bo pewnie ich nie doczytałeś. Czy żydzi tak samo interpretują Stary Testament jak chrześcijanie?
Skąd przekonanie, że katolicka interpretacja jest prawdziwa?
  • Odpowiedz
@Nieszkodnik: Sorry, zmęczony już trochę jestem więc czytanie ze zrozumieniem nie idzie mi najlepiej.

Czy żydzi tak samo interpretują Stary Testament jak chrześcijanie?

Nie, my chrześcijanie odczytujemy go przez pryzmat Nowego
  • Odpowiedz